רקע תיאורטי: אנשים רבים חשופים למצבים של חסך שינה, בהם חיילים, סטודנטים ועובדי משמרות. חסך שינה ועייפות משפיעים לרעה על מגוון רחב של תפקודי יומיום, כגון תפקודים קוגניטיביים ומוטוריים. חסך שינה משפיע גם על הקול האנושי. למשל, עייפות קשורה להפחתת שינויים בגובה הטון ולעוצמת קול חלשה יותר. השפעת חסך שינה על מאפייני קול אחרים (כגון התדירות הבסיסית והאיכות הקולית) אינה ברורה.
מטרת המחקר: לבחון את ההשפעה של חסך שינה בן 24 שעות על מאפייני קול של צעירים בריאים, באמצעות ניתוח אקוסטי.
שיטה: 47 משתתפים צעירים (23 נשים, 24 גברים, בגילאי 18-25 שנים) לקחו חלק במחקר. כולם היו דוברי עברית, ללא מחלות רקע או לקויות שפה-למידה, וללא קשיי שינה, שמיעה, היגוי וקול.
המשתתפים נבדקו פעמיים, בסדר מקרי, פעם אחת לאחר שנת לילה, ופעם שניה לאחר לילה של חסך שינה (בו שהו במעבדה מלווים בעוזרת מחקר). בבוקר, המשתתפים הוקלטו בעת הפקת תנועה ממושכת, מילים ומשפטים. הקלטות אלו נותחו באמצעות תוכנת Praat לבדיקת מספר מדדי קול (עוצמת קול, תדירות בסיסית, יחס הרמוניות-רעש, ומדדי אי-יציבות הטון והעוצמה).
תוצאות: הממצא העיקרי היה יחסי הרמוניות-רעש גבוהים יותר לאחר לילה של חסך שינה לעומת לילה של שינה, אצל נשים. ממצא זה הודגם בכל סוגי ההפקות הקוליות (ממוצע של 1.1 dB).
מסקנות: יחסי הרמוניות-רעש גבוהים יותר קשורים לאיכות קולית תפיסתית טובה יותר. מכאן, לאחר לילה של חסך שינה, האיכות הקולית של נשים היא טובה יותר מאשר לאחר שנת לילה. בהרצאה נציג מספר סיבות אפשריות לממצא זה, ונדון בהשלכותיו.