הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

מוקדי כוח ומוקדי חולשה ביישום תכנית "ידידי דמנציה": ממצאים ממחקר הערכה

שירי שנאן-אלטמן 1 פרלה ורנר 2 פרלה ורנר
1בית הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר אילן, ישראל
2החוג לבריאות נפש קהילתית, אוניברסיטת חיפה, ישראל

רקע: `ידידי דמנציה` הינה תכנית המופעלת במדינות שונות בעולם כמו גם בישראל ומטרתה העלאת הידע והמודעות בקרב הציבור הרחב בנוגע לדמנציה. הפעילות של `ידידי דמנציה` בישראל מנוהלת על-ידי משרד הבריאות, עמותת עמדא ואשל-ג`וינט ישראל, כחלק מהתכנית הלאומית להתמודדות עם דמנציה.

מטרה: לבחון באמצעות מחקר הערכה המלווה את התכנית, מהם מוקדי הכוח ומוקדי החולשה ביישום התכנית `ידידי דמנציה` בישראל.

שיטה: נערכו ראיונות עומק חצי מובנים עם 11 רכזות המפעילות את הפרויקט ב-11 רשויות. בוצע ניתוח תוכן של הראיונות ונותחו תימות.

ממצאים: זוהו תימות המשקפות את היתרונות והקשיים בהפעלת תכנית `ידידי דמנציה`. תימות המתייחסות למוקדי כוח: 1. התכנית מעלה את הידע והמודעות לדמנציה ושמה דגש על הקהילה ולא רק על האדם עם המחלה. 2. תחושת שליחות ותחושת סיפוק של הרכזות מתפקידן. תימות המתייחסות למוקדי חולשה: 1. קיים קושי לעניין אנשים בנושא דמנציה, בעיקר בשל הרתיעה שהמחלה מעוררת. 2. קשיים בגיוס, אחזקה ושימור של מתנדבים במסגרת התכנית.

מסקנות: יישום תכנית להעלאת מודעות בנוגע למחלת אלצהיימר הינו תהליך מורכב. ממצאי המחקר המלווה הראה שרכזות הפרויקט רואות חשיבות רבה בתכנית זאת עבור אוכלוסיית היעד ואף להן עצמן. עם זאת, הועלו מוקדי חולשה כגון, גיוס והנעת מתנדבים, הדורשים גמישות וחשיבה יצירתית למצוא דרכים נוספות לרתימת הקהל הרחב והעלאת המודעות לדמנציה.

*המחקר ממומן על ידי אשל-גוינט ישראל

שירי שנאן-אלטמן
שירי שנאן-אלטמן
אוניברסיטת בר אילן








Powered by Eventact EMS