הגיינת פה ירודה בקרב מטופלים עם הפרעת בליעה מעלה את הסיכון לדלקת ריאות על רקע אספירציה. הגיינת פה ירודה ניתנת למניעה בעזרת איתור וטיפול מתאימים. קיום הפרעת בליעה מהווה אתגר משמעותי שצריך להלקח בחשבון בעת ניקיון חלל הפה.
כלי ה- Oral Health Assessment Tool (OHAT) הינו כלי להערכת הגיינת פה. הכלי תורגם והותאם לעברית בעבודה משותפת של רופאות שיניים וקלינאיות תקשורת. הכלי כולל הערכה של השפתיים, הלשון, החניכיים, הרקמות, השיניים, ניקיון הפה, וכאב. כל פרמטר מדורג מ-0 (בריא) עד 2 (לא בריא). בנוסף לכלי ההערכה פותחו גם פרוטוקולים לשמירה על הגיינת פה עבור מטופלים עם הפרעת בליעה, עצמאיים ולא עצמאיים.
במסגרת פרוייקט שיפור האיכות בבית חולים כרמל, מתבצע פרוייקט הגיינת פה בעל שני שלבים בקרב מטופלי המחלקה הנוירולוגית. השלב הראשון כלל הטמעה של השאלון למערכת המחשוב של המרכז הרפואי כרמל. בקרב מטופלי המחלקה הנוירולוגית, הוטמע נוהל לביצוע הערכה של הגיינת הפה על פי ה- OHAT בכל מטופלי המחלקה ללא יוצא מן הכלל – בקבלה ובשחרור. שאלון הערכת הפה כולל בין היתר גם ציינון של קיום הפרעות בליעה ורמת העצמאות של המטופל.
בשלב השני יתחיל יישום של פרוטוקולים לשמירה על הגיינת פה בקרב כלל המטופלים במחלקה. מטרת החלק השני של הפרוייקט הינה להעריך האם קיום פרוטוקול יכול להפחית שכיחות של דלקת ריאות ולשפר הגיינת פה. בני משפחה ומטופלים עצמאיים יקבלו הדרכה לשמירה על הגיינת פה. מטופלים עריריים שאותרו כבעלי הפרעת בליעה או כלא עצמאיים יקבלו טיפול פה ע"י צוות המחלקה.
מטרות הפרוייקט:
- הטמעה של הערכה של הגיינת הפה בקרב אחיות המחלקה
- הטמעה של מונחים אחידים לציינון ומוקדי התייחסות בהסתכלות על הגיינת הפה
- טיפול בהגיינת הפה בקרב כל מטופלי המחלקה, בין אם ע"י יקיריהם ובין אם ע"י צוות המחלקה.
- הפחתה פוטנציאלית של מקרי דלקות בדרכי הנשימה בקרב מטופלי המחלקה
- שחרור מטופלים עם המלצות להמשך טיפולי פה, במקרה הצורך .