הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

חדשנות במניעת נפילות: מיזם דיגיטלי לתיעוד עצמי של אירועי נפילה ומניעת נפילות בקרב אזרחים ותיקים Age Tech-Care

קרן מזוז
ניהול ארגוני שירות תואר שני, המכללה האקדמית הדסה ירושלים, ישראל

רקע: במסגרת מיזם משותף לקרנות הביטוח הלאומי, אשל-ג`וינט והמעבדה לחדשנות CDI-נגב, פותחה אפליקציה חדשנית שמטרתה לקדם מניעת נפילות והזדקנות בריאה תוך העצמת האחריות האישית של האזרח הוותיק. לפי סקר SHARE (2017), 11.2% מהנשאלים בסקר דיווחו על נפילה בחצי השנה שקדמה לסקר. נפילה מהווה גורם עיקרי לתחלואה ותמותה בקרב בני 65+ המשפיעה על איכות החיים, מצב תפקודי ורווחה נפשית של האדם המבוגר. לצד נפילות חמורות המסתיימות בקבלת טיפול, גובר שכיחותן של "נפילות שקטות" כמו כמעט-נפילה ופחד מנפילה שלרוב אינן מדווחות ומטופלות.

מטרת העבודה: לבדוק את הערך וההתמדה בשימוש באפליקציה לתיעוד עצמי של אירועי נפילה וביצוע פעולות למניעת נפילות.

שיטות מחקר: במיזם השתתפו 51 בני 65+ שהתנסו בשימוש באפליקציה במשך עשרה שבועות במסלול טלפון ובמסלול טלוויזיה. המיזם לווה במחקר המשלב שיטות מחקר איכותניות וכמותניות וכלל ראיונות וקבוצות מיקוד, שאלון סקר בתחילת וסיום המיזם ועיבוד המידע שנקלט במערכות האפליקציה.

ממצאים: בקרב אלה שהשתתפו בכל התוכנית או במרביתה, שביעות הרצון מן הפעילות הייתה גבוהה ובאה לידי ביטוי בשיעור גבוה של דיווחים וצפייה באימוני יציבות כאשר האירוע השכיח ביותר שדווח היה "כמעט נפילה". נמצא כי גיל הוא משתנה המסביר אירועי נפילות יותר מכל משתנה אחר ולכן הסיכון לנפילות שקטות וחמורות הולך ועולה עם הגיל. כמויות הלייק שניתנו לסרטוני אימוני יציבות מלמדים על השפעה חיובית של פעולת הצפייה ו/או ביצוע האימון בפועל בקרב כלל המשתתפים. למעלה מ-40% הסכימו שימליצו לחברים על שימוש באפליקציה. למעלה מ-50% הסכימו שימשיכו לפעול לפי הנחיות למניעת נפילות שניתנו באפליקציה.

מסקנות: הממצאים ושביעות הרצון הגבוהה של המשתתפים מלמדת כי שימוש בכלי דיגיטלי למטרות של העלאת מודעות, חינוך, הסברה ולקיחת אחריות אישית הינו מוצלח מאוד בפרק זמן קצר.

קרן מזוז
קרן מזוז
מרצה בכירה
מכללה אקדמית הדסה ירושלים








Powered by Eventact EMS