הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

העלאת רגישות מטפל באינטראקציית מטפל-מטופל עם דמנציה במוסד לטיפול ממושך: מחקר התערבות

ליאורה כהן 1 יובל פלגי 1 אפרת שר-צנזור 2
1גרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, ישראל
2התכנית הבינתחומית להתפתחות הילד, אוניברסיטת חיפה, ישראל

רקע: במוסד לטיפול ממושך בזקנים עם דמנציה, לאיכות האינטראקציה בדיאדת מטפל-מטופל יש השלכות על הרווחה הנפשית של שני הצדדים. המחקר ותכנית ההתערבות שבמוקד המחקר, מתבססים על ידע תיאורטי ומעשי מתוך הפסיכולוגיה ההתפתחותית, אשר עוסקת עשרות שנים באלמנטים הדיאדיים במערכות יחסים קרובות, במיוחד אלו שנוצרות בין הורה לילדו. אפיון איכות האינטראקציה בין המטפל למטופל, יעשה על ידי כלי הזמינות הרגשית (Emotional Availability). זמינות רגשית מתייחסת לאיכות הרגשית של הקשר הדיאדי, למידה בה כל אחד מביע רגשות ומגיב לרגשות האחר בצורה מותאמת ומקבלת. לאחרונה, הוא נמצא תקף גם במערך המוסדי לטיפול ממושך, בתוך דיאדות של מטפלים מכוח-העזר ומטופלים עם דמנציה. המחקר הנוכחי יציע מודל התערבות ניסוי קליני שמטרתו העלאת רגישות המטפל - מרכיב מרכזי בזמינות הרגשית של המטפל כלפי המטופל - , ומתבטאת בזיהוי נכון של הסיגנלים של המטופל ומתן מענה מותאם בתזמון הנכון תוך הפגנת אמפתיה ואפקט חיובי כלפי המטופל .

שיטה: חלק הארי בהתערבות יכלול הכשרה של המטפלים שתבוסס על שיטת וידאו-פידבק, במסגרת שלושה מפגשים אישיים בין החוקר/ת לכל מטפל. כל מפגש יכלול צפייה משותפת של קטעי וידאו המתעדים אינטראקציה של המטפל והמטופל. המפגש הראשון יעסוק בזיהוי המסרים של המטופל. המפגש השני יעסוק בהתנהגות המטפל כלפי המטופל, על מנת לאפשר למטפל להרחיב את ארגז הכלים להגברת רגישות גבוהה כלפי המטופל. המפגש השלישי יעסוק ביחסי הגומלין בין התנהגות המטפל לתגובת המטופל אליו. חלק זה בהתערבות מבוסס על חיבור בין עולמות התוכן הלקוחים מן העולם הגרונטולוגי המתמקד בתקשורת יעילה עם מטופלים עם דמנציה, לבין מבנה ושיטת המפגש הלקוחים מתוך הפסיכולוגיה ההתפתחותית.

תוצאות וממצאים: יוצגו ממצאים מתוך פיילוט ההתערבות של המחקר. מחקר זה עשוי לתרום להרחבת המודל התיאורטי של הזמינות הרגשית ומודל ההתערבות להעלאת הרגישות ההורית, למערכת היחסים בין מטפל מקצועי ומטופל זקן הסובל מדמנציה. מבחינה קלינית, מחקר זה עשוי לתרום בקידום פיתוחה ויישומה של התערבות קלינית קצרה ופרקטית, המאופיינת בתפיסה דיאדית של יחסים, במטרה להוביל לרווחת שני הצדדים בדיאדה.

ליאורה כהן
ליאורה כהן
דיאטנית קלינית בתחום הגריאטריה, דוקטורנטית בחוג לגרונטולוגיה
אוניברסיטת חיפה








Powered by Eventact EMS