הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

מניעת התעללות בזקנים והזנחתם במסגרות לטיפול ממושך: ממחקר לפרקטיקה

author.DisplayName
השרות הארצי לעבודה סוציאלית, משרד הבריאות, Israel

רקע: התעללות בזקנים הוכרה כבעיה חברתית ובריאותית המתרחשת בקהילה ובמסגרות לטיפול ממושך. מרבית המחקרים והפרסומים דנים בתופעת ההתעללות בהקשר הקהילתי שכן רוב הזקנים מתגוררים בקהילה וורק מיעוטם חי במסגרות מוסדיות. לאור העובדה כי מדובר באוכלוסייה פגיעה ביותר בשל מצבם הבריאותי והתפקודי ותלותם המוחלטת בגורמים המטפלים, יש חשיבות רבה לדיון בתופעת ההתעללות במוסדות ודרכי ההתמודדות עמה. בנוסף לכךמסגרות אלה נמצאות בפיקוח המדינה.

מטרה: להאיר זרקור ולבחון סוגיות הקשורות להתמודדות אפקטיבית עם התעללות במסגרות לטיפול ממושך .

שיטה: המושב יכלול ארבע הרצאות בהן יוצגו דרכי התמודדות בארץ ובעולם: 1.סקירת תוכניות מן העולם; 2. מחקר שבחן את האופן בו צוותי בקרה במוסדות סיעודיים את רווחתם וביטחונם של המטופלים והגורמים האפשריים לטיפול לקוי; 3. ממצאי מחקר עדכני שבחן את השפעת תוכניות ההכשרה על איתור וזיהוי מצבי התעללות, 4. היבטים חוקיים והשלכותיהם בהקשר לתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות להתמודדות עם התופעה.

מסקנות והשלכות: להתמודדות אפקטיבית עם מניעה וטיפול במצבי התעללות והזנחה של זקנים במסגרות לטיפול ממושך חשיבות רבה להבטחת איכות חייהם של הזקנים הדרים בהם. לפיכך, יש להתבסס על המחקר והפרקטיקה המבוססת ראיות. שילוב של מדיניות, נהלים וביצוע בקרות, יחד עם נסיון פרקטי וממצאי מחקרים –עשוי להניב את התוצאות הרצויות של טיפול איכותי במסגרות אלה.

שמות הפרזנטציות והמשתתפים במושב: (עד 5 משתתפים לכל היותר).

1. מה ידוע בספרות המחקרית על תופעת ההתעללות וההזנחה במוסדות? פרופ' טובה בנד-וינטרשטיין

2. מניעת התעללות בזקנים והזנחתם במסגרות לטיפול ממושך: ממחקר לפרקטיקה -ד"ר שגית לב

3. השפעת תוכניות הכשרה למניעת התעללות בזקנים והזנחתם במוסדות לטיפול ממושך בישראל – ד"ר שרה אלון; גב' ברברה לנג

4. מניעת התעללות בדיירים במסגרות מוסדיות לזקנים: היבטים חוקיים והשלכות תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות - פרופסור ישראל (איסי) דורון









Powered by Eventact EMS