הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

פרויקט GENPATH - פרספקטיבת מהלך חיים על הנתיבים המגדריים של הדרה חברתית בזקנה והשלכותיה על בריאות ואיכות חיים

סיגל נעים 4,5,6 אריאלה לבנשטיין 3 רות כץ 1,2
1החוג לשירותי אנוש, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, ישראל
2החוג לשירותי אנוש, אוניברסיטת חיפה, ישראל
3החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, ישראל
4מרכז מינרבה לחקר אוכלוסיות מודרות בזיקנה, אוניברסיטת חיפה, ישראל
6התוכנית בגרונטולוגיה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, ישראל

ככל שתוחלת החיים ממשיכה לעלות ברוב המדינות המפותחות, מספרם של הזקנים המודרים מאמיר, ובמיוחד בקרב הנשים המבוגרות, נושא שהופך לסוגיה חברתית.

הדרה מחיי היומיום מציבה איום על איכות חייהם, רווחתם ובריאותם של אנשים ומובילה לאתגרים בהקשרים חברתיים, כלכליים ובריאותיים שבפניהם ניצבות חברות ברחבי העולם. שיעורם של הזקנים המודרים מבחינה חברתית נע בין 6% בהולנד (למשל) ומאמיר עד ליותר מ-50% בבולגריה.

מטרת פרויקט GENPATH: פרויקט שמשותף ל-6 מדינות אירופאיות – צ`כיה, נורבגיה, ספרד, שבדיה, אירלנד, אוסטריה וישראל, היא לבחון כיצד תנאי חיים בתקופת החיים המוקדמת תורמים להדה חברתית בזקנה. באופן ספציפי יותר, הפרויקט העוסק בהדרה מיחסים חברתיים ומשפחתיים בתקופת הזקנה מתמקד בתוצאות של הדרה זו לבריאות ואיכות חיים של הזקנים.

שיטת המחקר: המחקר הינו מחקר השוואתי בין מדינות ותרבויות שונות שמטרתו לנתח שינויים בין אוכלוסיות זקנים של נשים וגברים בהקשר להדרה חברתית באירופה ובישראל. המיקוד הוא על יחסים חברתיים בהתייחס למהלך חיי הפרט והשלכותיהם למצב הבריאות ואיכות החיים של הנחקרים – גברים ונשים. המחקר מנתח את נתוני SHARE ומסדי נתונים אירופאיים נוספים (למשל TILDA מאירלנד) על מנת לענות על שאלות המחקר. SHARE כולל מידע בנושאים חברתיים, כלכליים, בריאותיים, איכות חיים, יחסים במשפחה וכו` בנוסף למידע על מהלך החיים בילדות ובבגרות. בנוסף, כולל המחקר חלק איכותני במהלכו ירואיינו אנשים המוגדרים כמודרים מהחיים החברתיים בישראל ובשאר המדינות השותפות במחקר.

הפרוייקט ממומן על ידי האיחוד האירופי – GENDER-NET PLUS במסגרת Horizon 2020 ובשיתוף משרד המדע בישראל.

סיגל נעים
סיגל נעים
מרכזת אקדמית מרכז מינרבה לחקר אוכלוסיות מודרות בזיקנה
אוניברסיטת חיפה








Powered by Eventact EMS