הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

מדוע מטופלים המתאימים למכשיר שמיעה מעוגן עצם מחליטים שלא לעבור את הניתוח

Tom Raz Yarkoni 1 צופית דהן 2 מיכאל ישעיהו פינקלשטיין 2 דורון הלפרין 1 אודי קצנל 1
1מחלקת אף אוזן גרון, המרכז הרפואי קפלן, רחובות, ישראל
2מכון שמיעה ודיבור, המרכז הרפואי קפלן, רחובות, ישראל

רקע: מכשירי שמיעה מעוגני עצם משמשים לשיקום שמיעה אצל מטופלים עם ירידת שמיעה הולכתית או מעורבת ומטופלים עם חרשות חד צדדית. מרבית המטופלים שהצענו להם מכשיר שמיעה מעוגן עצם בוחרים בסופו של דבר שלא לעבור את הניתוח.

מטרות: לבדוק את הסיבות בגינן מטופלים בחרו שלא לעבור את הניתוח

שיטות מחקר: מחקר רטרוספקטיבי הכולל את המטופלים בין השנים 2012-2016, שנמצאו מתאימים למכשירים מעוגני עצם, אך בחרו שלא לעבור את הניתוח. המטופלים עברו ראיון בעזרת שאלון שחיברנו, שמטרתו לבדוק את השיקולים שהביאו להחלטה שלא לעבור את הניתוח.

תוצאות: 29 מטופלים ענו על השאלון. שמונה עשרה (62.1%) בחרו מכשיר מסוג BAHA, שלושה (10.3%) BONE BRIDGE, אחד (3.4%) PONTO ושבעה (24.1%) לא בחרו שתל ספציפי. 17 (58.6%) בחרו שלא לעבור את ההשתלה בשל פחד מהניתוח והקדיחה בגולגולת ו- 11 (37.9%) נרתעו מהמראה האסתטי של המעבד, ללא הבדלים משמעותיים בין המכשירים השונים. 8 (27.5%) מטופלים ישקלו לעבור את הניתוח בעתיד במידה והמעבד יהיה קטן יותר, 5 (17.2%) במידה ותהיה החמרה משמעותית בשמיעה, ו-1 (3.4%) אם הניתוח יבוצע בהרדמה מקומית. 16 (55.2%) מטופלים עברו סימולציה של המכשירים. מתוכם 10 (62.5%) הרכיבו את המכשיר לזמן קצר בעת השהות במכון השמיעה ו- 6 (37.5%) לקחו את המכשיר לביתם לשהות ממושכת (מעל שבוע). באשר ליעילות הסימולציה, 6 (37.5%) הרגישו שהסימולציה לא היתה מספקת, 6 (37.5%) הרגישו שהסימולציה היתה סבירה ו- 4 (25%) הרגישו שהסימולציה הדגימה את השתל בצורה טובה מאוד.

דיון: הסיבות בגינן מטופלים בחרו שלא לעבור את הניתוח הן הפחד מניתוח עם קדיחה בגולגולת והמראה האסתטי של המעבד. במידה ובעתיד ניתן יהיה להקטין את המעבד או לפתח טכניקה ניתוחית שונה, ייתכן ותהיה היענות גדולה יותר. כמו כן, חשוב לבצע סימולציה טרם הניתוח, הכוללת הרכבה ממושכת בסביבה הטבעית של המטופלים על מנת שיוכלו להתרשם מתרומת המכשיר לשמיעה.









Powered by Eventact EMS