הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

קהילות דתיות כמשאבי בריאות לאוכלוסיות מזדקנות

אמירה פז 1 אפרים שפירו 2 שחר חן 2 אור סנדלר 2
1בע"מ, בשיבה בריאה, Israel
2כלכלת בריאות, אוניברסיטת אריאל, Israel

רקע: בעולם קיימות תוכניות שונות שמטרתן לסייע למבוגרים להזדקן במקום שכן רוב המזדקנים מעדיפים להישאר בביתם בסביבה המוכרת להם ((Aging in Place. במחקרים נמצא כי לאמונה ודת, מעבר לרוחניות, השפעה על גם התפקוד והבריאות וקהילות דתיות החולקות ערכים דומים הן מקור הון חברתי אשר מסייע בכך(Putnam 2000; Koenig et al 2012) . לרוח ההתנדבות המאפיינת קהילות דתיות השפעה חיובית נוספת (Smidt 2003). העדויות על יוזמות בריאותיות בקהילות דתיות נלקחו עד כה מקהילות נוצריות בעולם (Krause 2002).

לפני כשנה וחצי הושקה תכנית חדשנית המשלבת מיזם לקידום בריאות בקהילה דתית מסורתית בישראל. התוכנית, יוזמה של חברי הקהילה מופעלת על ידי גורם מקצועי, כוללת מנהלת טיפול גרונטולוגי האחראית על צרכי הבריאות והתרבות של חברי הקהילה המבוגרים יחד עם תמיכה של מתנדבים מתוך הקהילה.

מטרת העבודה: המחקר המלווה נערך במטרה להעריך את יעילות הפרויקט בתחומים הבאים:

  1. השפעת תכנית מבוססת בית כנסת בשיפור הבריאות של האוכלוסייה המבוגרת בקהילה.
  2. לבחון האם ניתן לשכפל את התוכנית לקהילות דתיות מסוגים שונים בישראל
  3. לבדוק את מידת האינטגרציה עם מערכת הבריאות הממלכתית בישראל

שיטות: המחקר הוא מחקר איכותני המתבסס על קבוצות מיקוד, 30 ראיונות עומק עם חברי התכנית, חברי קהילה שלא משתתפים בה ועם מובילי דעה בקהילה. הראיונות תומללו ונותחו ונערכה השוואה בין המשתתפים ואלו שאינם נוטלים בה חלק.

ממצאים: באופן כללי לתכנית היתה השפעה חיובית על שיפור הבריאות של החברים בה והם חשו נתרמים ממנה. התוכנית תרמה לשיפור הבריאות על ידי קידום בריאות, מיצוי זכויות והפניה לשירותים תואמי מצב.

מסקנות: התוכנית ניתנת להתאמה לקהילות דתיות וקהילות אחרות, המעוניינות לפעול בכדי לשפר ולקדם את הבריאות של אוכלוסיית המבוגרים שלהן, תוך הכנה לעתיד לבוא בכל תחומי החיים. בנוסף, נתגלו במחקר לא מעט אתגרים ניהוליים וגרונטולוגיים שיש לתת עליהם את הדעת בהמשך.

אמירה פז
אמירה פז
גרונטולוגית פיננסית
בשיבה בריאה








Powered by Eventact EMS