הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

פרוטוקול רב צוותי לגמילה מהזנה אנטרלית במחלקות השיקום במרכז הרפואי שיבא

הדר בז אלינה ביחובסקי אביבה אלג׳ם מזרחי אסנת ינקלוביץ מוחמד גבארין נטלי עסיס דרור צבן
שיקום נפגעי ראש, בית חולים שיקומי, המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא תל השומר, ישראל

החלטה על הזנה אנטרלית נובעת מסיבות רפואיות שונות כגון: סירוב אכילה, דיספגיה קשה, השלמת כלכלה ועוד. הזנה אנטרלית בקרב חולים שאינם מקבלים האכלה פומית מספקת מסיבות שונות הינה בשימוש נרחב במחלקות האשפוז. מחקרים רבים מתארים את היתרונות, החסרונות והאתיקה הכרוכה בהזנה אנטרלית. מאידך, מעטים המחקרים העוסקים במעקב ארוך טווח אחר חולים דיספגים המוזנים אנטרלית ובשכיחות החזרה של חולים אלו להאכלה פומית (ברגרזון ביטון, צווקר-לזר, 2005). במחקר רטרוספקטיבי של Gandolfi et al. (2014) נמצא כי במטופלים עם דיספגיה לאחר אירוע מוחי, טיפול על פי פרוטוקול מתוקנן המועבר על ידי צוות רב מקצועי, יכול להפחית באופן משמעותי דלקות ריאה על רקע אספירציות ולהגדיל את אחוז המטופלים אשר יגמלו מהזנה אנטרלית.

במסגרת ההרצאה יוצג פרוטוקול רב צוותי לגמילה מהזנה אנטרלית בקרב מטופלים המאושפזים במחלקות השיקומיות בשיבא. הפרוטוקול כולל עבודה רב צוותית של קלינאי תקשורת, צוות סיעודי, תזונאים וצוות רפואי. ראשית, קלינאי התקשורת בודק את יכולת הבליעה של המטופל ובהתאם ממליץ על מרקמי מזון אותם ניתן לאכול ואסטרטגיות אכילה במידת הצורך. לאחר מתן ההמלצות, הצוות הסיעודי מבצע מעקב אחר התנהגות האכילה של המטופל – כמות וזמנים. במקביל, התזונאי מוודא כי התפריט של המטופל מספק את כל הערכים התזונתיים להם הוא זקוק. לבסוף, הרופא מבצע בדיקות דם למטופל על מנת לוודא כי אכן המטופל מקבל את כל הערכים התזונתיים להם הוא זקוק. הסתכלות רחבה זו מאפשרת התייחסות לכלל צרכיו של המטופל בעת תהליך הגמילה מהזנה אנטרלית ובכך תומכת בהצלחת התהליך.

במסגרת ההרצאה, יוצגו היישום והיעילות של הפרוטוקול בקרב מטופלים המאושפזים במחלקת שיקום נפגעי ראש בשיבא. התוצאות הראשוניות אשר התקבלו על סמך הסתכלות רטרוספקטיבית בתיקי המטופלים תומכות ביעילות הפרוטוקול עבור אוכלוסיית מטופלים זו.









Powered by Eventact EMS