בבי"ח לוינשטיין מאושפזים מטופלים רבים הסובלים מאפזיה, המטופל ובני משפחתו מקבלים במהלך הטיפול הדרכה פרטנית המתמקדת בשיפור התקשורת בין המטופל לשותפי התקשורת סביבו. עם זאת, זיהינו שישנו קושי משמעותי בקבלת המצב התקשורתי החדש של המטופל ע"י בני משפחתו בשלב האקוטי ומצאנו לנכון להעביר הדרכות קבוצתיות לבני המשפחה, מתוך מחשבה שמפגש קבוצתי יכול להוות מקום בו יוכלו לשתף את הקשיים התקשורתיים ולקבל תמיכה מאלו העוברים תהליך דומה.
ההדרכה הינה חד פעמית ומועברת ע"י קלינאיות תקשורת. בהדרכה בני המשפחה מקבלים אינפורמציה רחבה על אפזיה ודרכים לשיפור התקשורת עם בן המשפחה. לאחר מפגש ההדרכה הועבר שאלון למשתתפים. הם התבקשו לציין את רמת הידע שלהם בנושא ההתנהלות התקשורתית עם בן המשפחה הסובל מהפרעות שפה לפני ההדרכה ולאחריה.
במהלך ההדרכות והשיח על הקשיים התקשורתיים, בני המשפחה העלו את הקושי הרגשי הגדול בהתמודדות עם המצב התקשורתי החדש, עלו שאלות לגבי העתיד ושאלות על דרכי התמודדות.
בעקבות התכנים שעלו, זיהינו כי יש צורך חשוב לתת מענה רגשי שיהיה משולב עם המענה האינפורמטיבי במהלך ההדרכה.
בעקבות זאת, פנינו לעו"ס בבית לוינשטיין וביקשנו לצרף אותה למפגשי ההדרכה. נוכחותה של העו"ס בהדרכה אפשר לנו להעמיק את השיח על ההתמודדות הרגשית של בני המשפחה בעקבות השינוי במצב התקשורתי.
בשאלונים שהועברו לבני המשפחה בתום ההדרכה, ציינו המשתתפים כי היתה תרומה רבה להדרכה התיאורטית ובעיקר, למפגש הקבוצתי, בני המשפחה ציינו שהרגישו שהם אינם לבד ומרגישים בטוחים יותר הן בפן הרגשי והן בפן התקשורתי.
לסיכום, פרויקט הדרכת משפחות של מטופלים עם אפזיה בשילוב עו"ס נותן מענה תקשורתי ורגשי רחב יותר למטופלים ובני משפחתם ומאפשר התגייסות טובה יותר שלהם לתמיכה בטיפול השפתי/ תקשורתי. בכוונתנו להמשיך להעביר את הדרכת המשפחות , להמשיך לבחון את תרומת הפרוייקט בעזרת העברת שאלונים וכמו כן לבחון את האפשרות לקיום קבוצות המשך של בני המשפחה בתקופת האשפוז של המטופל בשילוב עם עו"ס.
צוות תקשורת תומכת חליפית - בית החולים לוינשטיין: אורין ירדני, סוהאד בשארה, דיאנה ארניסיביה צ`רני וטלי ליבוביץ בן מיכאל