הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

זקנה, דמנציה והמשפט הפלילי: הצגת מקרים והצורך במחקר ארצי

צבי דוולצקי 1 אליעזר ויצטום 2 אלה הולצמן
1גריאטריה, רמב"ם - הקריה הרפואית לבריאות האדם
2פסיכיאטריה, אוניברסיטת בן גוריון בנגב

רקע: הזדקנות האוכלוסייה מלווה בעלייה משמעותית בתחלואה רפואית ותפקודית. התופעה של ירידה קוגניטיבית וכן תסמונות הדמנציה השונות, אשר השכיחה בהן הינה מחלת אלצהיימר, מאוד מקשים על איכות החיים בגיל המבוגר. במקרים רבים חולים סובלים מהפרעות התנהגותיות, כמו שוטטות, תוקפנות, חשדנות, הפרעות שינה, ועוד. התנהגות מינית לא תואמת מופיעה ב- 8% מאלו הסובלים מדמנציה, ומהווה בעיה מטרידה במיוחד, שעלולה להוביל לכליאה ולנקיטת צעדים פליליים. יש חשיבות רבה להכיר את התופעה ולקבוע מדיניות ברורה בכל הקשור לחולה עם דמנציה והחוק הפלילי.

מטרות: להכיר את הביטויים הקליניים הקשורים להתנהגות מינית לא תואמת בקרב זקנים הסובלים מדמנציה, במטרה לבחון דרכים לטיפול נכון יותר במקרים אלו במערכת המשפט בישראל.

שיטה: יוצגו שלשה מקרים של חולים מבוגרים שנכלאו במסגרת החוק הפלילי לאחר הגשת תלונות על פגיעה מינית בקטינים. יפורטו הממצאים הקליניים, הנוירופסיכולוגיים ובדיקות הדימות במקרים שיוצגו. חשוב לציין שמדובר באנשים בעלי רקע ותפקוד נורמטיבי שככל הידוע לא ביצעו בעבר פגיעה מסוג זה או פגיעה מינית אחרת.

ממצאים: יוצגו הממצאים הקליניים, הנוירופסיכולוגיים ובדיקות הדימות שתמכו באבחנה של דמנציה, בעיקר עם ביטויים פרונטליים. כמו כן יוצגו ההחלטות של בתי המשפט בהתאם להערכה הרפואית ובמגמה למנוע פגיעה בחסרי ישע.

מסקנות והשלכות: הצגת המקרים האלו מביאה לקדמת הבמה את הצורך לשפר את מודעות המערך המשפטי לתחלואה קוגניטיבית המלווה בהתנהגות פלילית בקרב האוכלוסייה הזקנה. קביעת מחקר ארצי מתמשך בתחום הדמנציה והחוק הפלילי יקדם את הטיפול הנכון בחולים, ויעשיר את הידע של גורמי המשפט בישראל.









Powered by Eventact EMS