מטרת העבודה: אלצהיימר היא מחלה ניוונית, הגורמת להידרדרות מתמשכת ובלתי הפיכה ביכולות החשיבה ובתפקודי המוח. גוף ידע מחקרי הולך ומתרחב מצביע על תפקידם של גורמים ברי-שינוי כגורמים מגנים או מסכנים, ומכאן חשיבות בחינת גורמים הקשורים בביצוע התנהגויות בריאותיות אשר נמצאו כמפחיתות את הסיכון לחלות במחלה.
העבודה הנוכחית בוחנת את הקשר בין מודעות לגורמי סיכון לאלצהיימר, ידע על המחלה וכן מאפיינים אישיים, לבין ביצוע התנהגויות בריאותיות. שאלות ספציפיות שנבדקו:
האם ידע על מחלת אלצהיימר קשור לביצוע התנהגויות בריאותיות המפחיתות את הסיכון למחלה?
האם הערכת גורמי סיכון כבעלי חשיבות גבוהה, קשורה בביצוע התנהגויות מקדמות בריאות?
האם מאפיינים אישיים קשורים בביצוע התנהגויות מקדמות בריאות, מעל ומעבר לידע אודות המחלה והערכת חשיבות גורמי הסיכון השונים?
שיטות: העבודה מבוססת על הנתונים שנאספו בשנת 2017 במסגרת סקר הבריאות, הזדקנות ופרישה באירופה (SHARE). שאלות המודעות לאלצהיימר נשאלו במסגרת שאלון נייר נלווה ייחודי לישראל. העבודה מתייחסת למאפיינים אישיים הבאים: מגדר, גיל, השכלה, השתייכות לקבוצה חברתית (ישראלים ותיקים, עולי מבריה"מ לשעבר וערבים). אישיות נבחנה על פי שאלון למדידת חמשת תכונות האישיות. כמו כן, נבחנו הערכת חשיבותם של גורמי סיכון. המרואיינים נשאלו אודות ביצוע 9 סוגי התנהגויות בריאותיות שונות.
ממצאים: ידע רחב יותר אודות מחלת אלצהיימר היה קשור בקשר חיובי ומובהק בביצוע מרבית ההתנהגויות הבריאותיות (פעילות גופנית, צריכת תזונה ים תיכונית, הקפדה על צריכת קלוריות במידה מוגבלת, שמירה על קשר עם משפחה וחברים, השתתפות בפעולות חברתיות, וביצוע משחקים לגירוי קוגניטיבי). מבין תכונות האישיות שנמדדו, מצפוניות (Conscientiousness) הייתה קשורה במספר רב של ביצוע התנהגויות מקדמות בריאות. השתייכות לקבוצה חברתית נמצאה גם היא קשורה בביצוע התנהגויות מקדמות בריאות, כאשר קבוצת הישראלים הוותיקים דיווחה, באופן כללי, על יותר התנהגויות מקדמות בריאות בהשוואה לדוברי הערבית והרוסית.
מסקנות: ביצוע התנהגויות מקדמות בריאות קשור בידע אודות מחלת אלצהיימר, וכן במאפיינים אישיים, שיכולים להצביע על קבוצות בהן נדרשת התערבות ממוקדת.