הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

האם גיל סובייקטיבי יכול לעצב את קצב ההזדקנות התאית?

יעל להב 1,4 שרון אבידור 3 יעקב שטיין 4,5 צ'ו ציאו 4 זהבה סולומון 2,4
1החוג לריפוי בעיסוק, ביה"ס למקצועות הבריאות, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, ישראל
2בית הספר לעבודה סוציאלית ע״ש בוב שאפל, אוניברסיטת תל אביב, ישראל
3המגמה לפסיכולוגיה קלינית-גרונטולוגית, בית הספר למדעי החברה והסביבה, המרכז האקדמי רופין, ישראל
4מרכז מצוינות לחקר טראומה המונית, אוניברסיטת תל אביב, ישראל
5בית הספר למדעי ההתנהגות ופסיכולוגיה, המכללה למנהל, ישראל

גיל סובייקטיבי, המשקף את הערכת הפרט אודות גילו, נמצא קשור לרווחה גופנית ונפשית בגיל המעבר ובתקופת הזקנה. עם זאת, תפקיד הגיל הסובייקטיבי בנוגע להזדקנות התאית, כפי שהיא משתקפת באורך הטלומרים, לא נבחן עד כה. סוגיה זו רלוונטית במיוחד עבור פדויי שבי הסובלים מדיכאון, זאת עקב עדויות אמפיריות המצביעות על גיל סובייקטיבי מבוגר וטלומרים קצרים בקרב קבוצה זו. המחקר הנוכחי נועד למלא את הפער הקיים כיום בספרות ולבחון : 1) את הקשר בין גיל סובייקטיבי לבין אורך טלומרים; 2) את התפקיד המתווך של השינוי בגיל הסובייקטיבי לאורך זמן, בקשר שבין דיכאון לבין אורך טלומרים. במסגרת המחקר בוצעה הערכה פרוספקטיבית של 88 פדויי שבי 30 (T1), 35 (T2) ו-45 (T3) שנים לאחר מלחמת יום הכיפורים. סימפטומים של דיכאון נמדדו ב-T1, גיל סובייקטיבי נמדד ב-T1 וב-T2 , ואורך טלומרים, כמו גם משתני הבקרה, נמדדו ב-T3.

נמצא כי גיל סובייקטיבי מבוגר יותר ב-T3 היה קשור לטלומרים קצרים באותה נקודת המדידה, לאחר החזקת הגיל הכרונולוגי כקבוע. כמו כן, נמצא כי השינוי בגיל הסובייקטיבי בין T2 ל-T3 תיווך את הקשר בין סימפטומים מסוג דיכאון ב-T1 לבין אורך טלומרים ב-T3.

ממצאי המחקר מציעים כי לתפיסות של גיל סובייקטיבי עלולות להיות השלכות על קצב השחיקה התאית, וכי תפיסות אלה יכולות להוות מנגנון אשר מסביר את הזיקה שבין דיכאון לבין הזדקנות מואצת בקרב שורדי טראומה.

יעל להב
יעל להב
מרצה בכירה
אוניברסיטת תל אביב








Powered by Eventact EMS