רקע למחקר: אוכלוסיית העולם המערבי מזדקנת. עד שנת 2030 12% מכלל אוכלוסיית העולם תוגדר כזקנה (בני 65 ויותר). האוכלוסייה בישראל מזדקנת גם כן וצפוי ששיעורם בשנת 2030 יעמוד על- 14%. אוכלוסיית הזקנים מתאפיינת בסיכון לדיכאון וכ- 20% מהזקנים אובחנו כסובלים מתסמיני דיכאון ברמות שונות. בד"כ קושרים את תסמיני הדיכאון להיבטים חברתיים- משפחתיים- בריאותיים, אך קיימים היבטים נוספים שעשויים להיות קשורים. ההיבט המרחבי משפיע על איכות החיים של הזקנים בהיבטים שונים- מגורים במרכז לעומת פריפריה, בישובים מסוגים שונים ועוד. המחקר הנוכחי בוחן האם ואיך שביעות הרצון מנגישות אזור המגורים קשורה עם תסמיני דיכאון אצל זקנים.
מטרת העבודה: לבחון האם קיים קשר בין שביעות רצון מנגישות סביבת המגורים לבין תסמיני דיכאון בקרב זקנים. במילים אחרות, המחקר בודק האם זקנים החשים כי סביבת מגוריהם פחות נגישה, סובלים יותר מתסמיני דיכאון ומה הסיבה לקשר הזה. בנוסף, המחקר בוחן האם המשתנים: שביעות רצון מקשרים חברתיים ופעילות גופנית מתווכים את הקשר בין נגישות סביבת המגורים לתסמיני דיכאון.
שיטות: המחקר התבצע בפריפריה הצפונית של ישראל וכלל 450 זקנים בני 65 ויותר. קריטריוני הכללה: שליטה מלאה בעברית או ערבית, מגורים של לפחות 6 חודשים באזור המגורים וניידות מחוץ לבית. לאחר קבלת הסבר על המחקר וחתימה על הסכמה מדעת, הועברו שאלונים לבחינת משתני המחקר השונים. השאלונים מתבססים על שאלונים קיימים ומתוקפים- "עיר בריאה", "איכות חיים" (WHOQOL-BREF) ושאלון GDS-15 לבחינת תסמיני דיכאון. עיבוד הנתונים כלל ניתוחים חד משתנים, ניתוחים דו משתנים לבחינת הקשר בין תסמיני דיכאון ושאר משתני המחקר וניתוחים רב משתנים לבחינת ההשפעה הלא ישירה של משתני התיווך.
ממצאים: נמצא כי קיים קשר ישיר בין שביעות הרצון מנגישות סביבת המגורים ותסמיני דיכאון, עוד נמצא כי הקשר בין שביעות הרצון מסביבת המגורים ותסמיני דיכאון מתווך על ידי שביעות רצון מקשרים חברתיים וביצוע פעילות גופנית.
מסקנות: מהמחקר עולים כמה ממצאים משמעותיים התורמים לידע הקיים. הממצא החשוב והבולט הוא ששביעות הרצון מנגישות סביבת המגורים קשורה עם רמת דיכאון וכן ששביעות רצון מקשרים חברתיים ופעילות פיזית מתווכות את הקשר. כלומר- תסמיני דיכאון לא קשורים רק להיבטים אישיים, מומלץ כי מקבלי החלטות ואנשי מקצוע נוספים יתייחסו להיבטים הסביבתיים בבואם לדון ולטפל בתסמיני דיכאון בקרב זקנים.