הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

שימוש ברובוטי התקשרות בקרב האוכלוסיה המבוגרת ביפן

מריה רובין
Innovation Technology, Yokohama National University

מטרת הרצאה זו היא לבחון את מגוון רובוטי התקשורת (companion-type robots) הנמצאים בשימוש בקרב האוכלוסיה המבוגרת ביפן, ושילובה ההולך וגדל של הטכנולוגיה בתכניות המניעתיות ובשירותים הסיעודיים בקהילה ובמוסדות. בחינת נושא זה תאפשר לחדד את הפוטנציאל והשיקולים השונים בשילוב טכנולוגיות דומות במערכת הסיעוד בישראל, ואת הפוטנציאל עבור היזמים הישראלים המפתחים טכנולוגיות דומות.

רובוטי התקשורת נמצאים בשימוש מזה עשור בקרב האנשים המבוגרים ביפן החיים בקהילה, כמו כן נעשה בהם שימוש במרכזי היום, במוסדות השיקום ובבתי האבות. ניתן למיין את השימושים ברובוטי התקשורת לשלושה תחומים עיקריים לפי ייעודם: בטיפול המונע וקידום הבריאות, בטיפול במהלך השיקום, ובטיפול הסיעודי.

טיפול מונע וקידום הבריאות: שימוש בטכנולוגיה זו בבית עוזר בניהול השגרה של המשתמשים, מסייע בהפגת הבדידות ומשמש כפלטפורמה לתרגול קוגנטיבי ופיסי שוטף. כמו כן, השימוש נפוץ גם במרכזי היום כאמצעי לניהול פעילויות הפנאי והבידור.

טיפול במהלך השיקום: שימוש ברובוטי התקשורת נפוץ במוסדות השיקום לצורך ביצוע תכניות השיקום באמצעות תרגולים פיסיים וקוגנטיביים.

טיפול סיעודי: במוסדות הסיעודיים נעשה שימוש בטכנולוגיה זו בעיקר לצורך הפגת הבדידות של הדיירים באמצעות רובוטים מעודדי תקשורת.

המחקרים בנוגע לשימוש ברובוטי התקשורת בקרב אוכלוסיה מבוגרת מצביעים על כך שבשנים הבאות הצורך בפתרונות טכנולוגיים ימשיך ויעלה, בעיקר בקרב זקנים עצמאיים ואנשים סיעודיים בעלי רמות תלות נמוכות [2]. היבט חשוב בגישה היפנית המאפשר את הפיתוח של הטכנולוגיה ייעודית זו, הוא תפיסתם את הזקנים כקהל יעד חשוב, ולא תפיסתם כ`עול על המערכת הרווחה‘ [2].

טכנולוגיה זו נמצאת בהתפתחות מתמדת, הן מבחינת מגוון המוצרים והשימושים האפשריים שלה, הן מבחינת האימוץ שלה על ידי המשתמשים, והן מבחינת אופני השילוב שלה בשירותי המניעה והטיפול המוצעים על ידי המערכת הסיעודית הפרטית והציבורית [3].

בשנים האחרונות עולה גם כן כמות המיזמים הישראלים המזהים את ההזדמנויות והצורך הקיים בטכנולוגיות המכוונות לשפר את איכות החיים בגיל המבוגר, להתמודד עם תחושת הבדידות, לקדם את הזקנה הפעילה, ולסייע בטיפול באוכלוסיה זו הן בקהילה והן במסגרות המוסדיות השונות.

רשימה ביבליוגרפית

[1] Kohlbacher, F., Rabe, B. (2015). Leading the way into the future: The development of a (lead) market for care robotics in Japan. International Journal of Technology, Policy and Management (15/1), DOI: 10.1504/IJTPM.2015.067797.

[2] Zafrani, O. and Nimrod, G. (2018). Towards a Holistic Approach to Studying Human-Robot Interaction in Later Life. The Gerontologist, Volume 59, Issue 1, February 2019, 26–36, Retrieved from https://doi.org/10.1093/geront/gny077.

[3] Okawa, Y. (2017). Large-scale test report on the use of communication robots in the nursing field, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (in Japanese). Retrieved from http://robotcare.jp/data/outcomes/communi_robo_veri_test_report.pdf

מריה רובין
מריה רובין
בוגרת תואר שני בגרונטולוגיה (אונ' חיפה), בוגרת תואר שני בניהול טכנולוגיות חדשניות (אונ' יוקוהמה)
Japan-Israel AgeTech








Powered by Eventact EMS