הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

משחק מראה וסנכרון בינאישי בזקנה

שושי קיסרי 1 רינת פניגר שאל 2 יובל פלגי 1 יוליה גולנד 3 ענת גסר אדלסבורג 4 בועז בן דויד 3
1החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, Israel
2בית הספר לטיפול באמצעות אומנויות, אוניברסיטת חיפה, Israel
3בית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה, המרכז הבינתחומי הרצליה, Israel
4בית הספר לבריאות הציבור, אוניברסיטת חיפה, Israel

מטרת העבודה: העלייה בתוחלת החיים הביאה עמה צורך מהותי בפיתוח התערבויות זמינות ונגישות לשיפור התפקודים הקוגניטיביים וקידום הרווחה הנפשית של אנשים זקנים בקהילה. בעוד שמחקרים רבים מעידים כי להתערבויות המבוססות על סנכרון בינאישי השפעה חיובית על מדדים רגשיים, חברתיים וקוגניטיביים, טרם נבחנה השפעתו של סנכרון בינאישי בזקנה. משחק המראה משמש כתרגיל חימום בתיאטרון ותנועה להגברת הספונטאניות והיצירתיות של המשתתפים וכאמצעי לחיזוק היכולת לאלתור משותף. המשחק מבוסס על סנכרון בינאישי בתוך דיאדה ויש בו מרכיבים נוספים כמו תנועתיות, ספונטאניות, ביטוי עצמי, חיקוי, ומפגש בינאישי עמוק. המחקר הנוכחי ביקש לבחון את ההשפעה שיש להתנסות ממוקדת במשחק המראה על תפקוד קוגניטיבי ורגשי בקרב אנשים בזקנה.

שיטה: 34 מבקרים במרכז היום (בגילאי 71-98) השתתפו במחקר במערך תוך נבדקי. המשתתפים התנסו בשתי התערבויות בנות 9 דקות כל אחת: משחק מראה ופעילות ביקורת (תרגילי התעמלות), בטווח של שבוע זו מזו. מספר מדדים נבדקו לפני ואחרי כל התערבות: מבחן קשב מתוך מבחן הערכה לתפקוד קוגניטיבי MoCA, משימת זיהוי דיבור על רקע רעש, מדדים רגשיים, תחושת שייכות ותגובתיות נתפסת.

תוצאות: משחק המראה שיפר באופן מובהק תפקודים קוגניטיביים ומדדים רגשיים-חברתיים בהשוואה לפעילות הביקורת. הקשב של המשתתפים השתפר וזמן התגובה לזיהוי מילים על רקע רעש התקצר. כמו כן, דיווחו המשתתפים על שיפור מובהק בחוויה החיובית וכן התחזקה התגובתיות הנתפסת אל השותפים למשחק, בהשוואה לפעילות הביקורת.

מסקנות: ממצאים ראשוניים אלו מציעים כי שילוב משחק מראה קצר בפעילות השגרתית במרכז היום, ובפרט כחלק משיעור ההתעמלות היומי, עשוי להיות בעל השפעה חיובית על התפקוד הקוגניטיבי, הרגשי והחברתי של המשתתפים. משחק המראה הוא זמין וקל להנחיה ויכול להשתלב בקלות בשגרת היום של המרכזים השונים. מחקר עתידי יבחן את השפעת המשחק על היבטים קוגניטיביים, חברתיים ורגשיים נוספים לאורך זמן.









Powered by Eventact EMS