הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הזדמנות לביטוי - טיפול באמנויות לקידום רווחה נפשית ותהליכי שיקום בזקנה

author.DisplayName

רקע: טיפול באמנויות, המכונה גם "טיפול בהבעה ויצירה", הוא ענף בתחום הטיפול הנפשי. תחום זה מתעצב, משתנה ומתפתח בהתאם להתפתחויות הקיימות בעולם הפסיכותרפיה, לרבות הגישות הדינאמיות, ההומניסטיות, ההתנהגותיות-קוגניטיביות, וכן הזרמים החדשים והאינטגרטיביים המשלבים גוף-נפש ורוח. בשונה משיטות טיפול המתבססות בעיקר על שיח מילולי, הטיפול באמנויות מדגיש את תהליכי היצירה וההבעה האמנותית, על גווניה השונים, כמקור לתמיכה רגשית, לשינוי ולצמיחה. טיפול זה פונה אל הכוחות של האדם על-מנת לחזק ולתמוך באותם מקומות שבהם נדרש השינוי. ההבעה היצירתית והאמנותית פותחת עבור אנשים בגיל הזקנה ערוצי ביטוי נוספים, שאינם בהכרח מילוליים, ובכך היא מרחיבה את טווח ההבעה ומסייעת לאדם הזקן לקדם תהליכים רגשיים באופן שמור ובטוח תוך הדגשה של מסוגלות והצלחה.

טיפול המבוסס על האמנויות השונות: מוזיקה, דרמה, תנועה, אמנות חזותית, ביבליותרפיה ופסיכודרמה משלב היבטים רגשיים, חברתיים, קוגניטיביים ונוירולוגיים, ובכך הוא נותן מענה הוליסטי לצרכים שונים. בשנים האחרונות אנו עדים ליישומן של שיטות טיפול והתערבות מגוונות מתחום הטיפול באמנויות עם אנשים בגיל הזיקנה, חלקן אף מלוות במחקרים המלמדים על השפעתן המיטיבה.

מטרה: מטרת מושב הרצאות זה היא לשתף במודלים לטיפול ולהתערבות וכן במחקרים חדשים בתחום הטיפול באמנויות בזקנה.

שיטה: מושב ההרצאות בנוי מ-5 הרצאות, אשר יציגו היבטים שונים של טיפול באמנויות בזקנה והתערבויות המבוססות על אמנויות שונות:
ד"ר אילת דסה, תרצה על 'טיפול במוזיקה לבעיות נוירולוגיות בזקנה'.
גב' שושי קיסרי (MA), פרופ' ענת גסר אדלסבורג, ד"ר דני יניב ופרופ' יובל פלגי, יציגו הרצאה בנושא: 'הסיפור שלא הושלם: התמודדות עם קונפליקטים בלתי פתורים מהעבר באמצעות תיאטרון פלייבק בזקנה'.
ד"ר עידית טבת-סיטרין, תרצה על 'טיפול באמנות כאמצעי לשימור וחיזוק אישיות אנשים עם דמנציה במסגרת קבוצתית'.
גב' טלי עינבר גרוסמן (MA), תציג הרצאה בנושא: 'הגוף זוכר: קבוצת טיפול בתנועה ומחול עם נשים הלוקות בדמנציה'.
ד"ר דברת הראל ופרופ' הדס גולדבלט, ירצו על 'פגיעות מיניות בנשים בגיל זקנה: פיתוח שיח יצירתי לשבירת מעגלי שתיקה והשתקה'.

מסקנות והשלכות: טיפול באמנויות מביא עמו בשורה חדשה במסגרת הטיפול באנשים בגיל הזקנה. ההבנה המתגבשת, היא כי ניתן להרחיב את אפשרויות היישום של שיטות טיפול המבוססות על האמנויות השונות למסגרות רבות, להתאימן לרמות תפקוד שונות, לתמיכה בתהליכי שיקום ואף למתן כלים לאנשי מקצוע נוספים בתחום הזקנה.

דברת הראל
דברת הראל
אוניברסיטת חיפה








Powered by Eventact EMS