הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

טיפול במוזיקה לבעיות נוירולוגיות בזקנה

מטרת העבודה: טיפול במוזיקה עם זקנים מתמקד בשימוש במוזיקה ככלי אפקטיבי בהתמודדות עם מצבי חולי שונים כגון דמנציה, פרקינסון ואירוע מוחי. בזכות מחקר נרחב בתחום המוזיקה והקוגניציה והבנת השפעת המוזיקה על תפקודים שונים, התגבשו בשני העשורים האחרונים טכניקות חדשות בשדה הטיפול במוזיקה המתמקדות בבעיות נוירולוגיות. פרדיגמה טיפולית זו מכוונת לעבודה של שיקום תפקודים ומיצוי יכולות, ופותחת אפיקים חדשים בתחום הטיפול במוזיקה.

שיטה: הטכניקות השונות בתחום הטיפול במוזיקה עוסקות באפיקי שיקום שונים ומתמקדות בעיקר בשיקום שפה ובשיקום מוטורי. השירה משמשת כאמצעי לשיפור יכולות השפה בקרב אנשים עם דמנציה ותומכת בתהליך של שיקום שפה במקרים של אירוע מוחי או פגיעת ראש. מרכיב הקצב משמש כגירוי אודיטורי המשפיע ישירות על המערכת המוטורית ומארגן תנועתית גם במצבים של פגיעה נוירולוגית. השימוש בקצב מסייע בשדה הטיפולי כטכניקה לתמיכה בעיקר בארגון הליכה של אנשים עם פרקינסון.

ממצאים: במסגרת ההרצאה יוצגו הטכניקות השונות במודל העבודה השיקומי באמצעות דוגמאות קליניות מתוך שדה הטיפול במוזיקה ומחקרים שונים שנערכו בתחום, ויוצגו ההשפעות של המוזיקה בתחום השפה ובתחום המוטורי. ניתן יהיה לראות כי למוזיקה תפקיד חשוב גם בחיזוק המוטיבציה לשיקום במצבים של פגיעות נוירולוגיות.

מסקנות: התערבויות בטיפול במוזיקה לבעיות נוירולוגיות מספקות מענה לא-פרמקולוגי לפגיעות נוירולוגיות שונות ותומכות בתהליך השיקום. בשנים האחרונות ניתן לראות ברחבי העולם כי טיפול במוזיקה משולב באופן נרחב בעבודה אינטר-דיסציפלינרית במסגרות טיפוליות שונות כגון מחלקות שיקום בבתי-חולים. פיתוח והרחבה של מודל העבודה בטיפול במוזיקה למסגרות שיקום בארץ יכול לתרום לתהליך השיקום במצבים של פגיעות נוירולוגיות שונות.

אילת דסה
אילת דסה
אוניברסיטת בר-אילן








Powered by Eventact EMS