הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הגוף זוכר: קבוצת טיפול בתנועה ומחול עם נשים הלוקות בדמנציה

טלי עינבר גרוסמן
עובדת סוציאלית, מטפלת בתנועה ובמחול, Israel

דמנציה מופיעה לרוב בזקנה ומאופיינת בהידרדרות ביכולות השכליות כמו פגיעה בזיכרון וביכולת הדיבור . חלק ממאפייני ההתנהגות של האדם עם הדמנציה מתבטאים בצמצום עצמי, קושי ביצירת קשר והמנעות חברתית.

בתקופה בה עבדתי בבית אבות כעובדת סוציאלית ולמדתי טיפול בתנועה ומחול הבחנתי בקבוצת אנשים שעבורם המילים החלו לאבד ממשמעותן, בעוד התנועה מהווה פתח לקשר עמם.

במסגרת עבודת מחקר במכללת "סמינר הקיבוצים" החלטתי להקים קבוצה טיפולית בתנועה ומחול בבית האבות לנשים המאובחנות עם דמנציה.

מטרת המחקר הייתה לראות האם וכיצד, דרך טיפול בתנועה ומחול, מתאפשר מרחב ליצירת קשר של כל אחת מהמשתתפות עם עצמה ותנועתה וליצירת קשר בין אישי.

שאלת המחקר בקשה לבחון האם ניתן לראות התפתחות ביצירת הקשר עם העצמי ועם האחרות בקבוצה, למרות אי זכירת קיומה של הקבוצה וללא סימן לקשר של אחת עם השנייה בתחילת כל מפגש?

שיטת המחקר: במסגרת השיטה האיכותנית , נמנית עבודה זו עם שיטה של תיאור מקרה. ולמרות הייחודיות של המקרה הספציפי, ניתן להסיק ממנו מסקנה רחבה וכוללת יותר לגבי הנושא הנחקר ואודות התהליכים המתרחשים במקרה הנחקר, ולהסיק מכך על ההתנהגות האנושית.

הנחתי לבד את הקבוצה ומצלמת וידאו לוותה כל פגישה (באישור אפוטרופוס). בסיום פעילות הקבוצה ניתחתי את התנועה על פי מדדים של יונה שחר לוי.

ממצאים: בקבוצה נמצאה התפתחות הן ברמת הפרט והן ברמת הקבוצה. במהלך פעילות הקבוצה נמצאו אצל רוב המשתתפות יותר ביטויים של נוכחות גופנית שהובילה ליותר רגעים של יצירת קשר בין אישי, יוזמה אישית, עוצמה ועצמאות.

מסקנות: הבניית מרחב בטוח דרך טיפול בתנועה ומחול, המלווה בתחושה של אינטימיות אפשר לאותן נשים לצאת מבידוד לקשר. טיפול בתנועה ומחול חיוני בתחום.
גם בטיפול קצר מועד באמצעות בתנועה ומחול, ניתן לראות שינוי ניכר בנוכחות הגופנית והקשר שנוצר בקבוצה. ללא ספק, שקבוצה טיפולית מתמשכת בתנועה ומחול שמתקיימת פעמיים בשבוע, תוכל לתמוך משמעותית בתחושת הבטחון עבור אותה אוכלוסייה.









Powered by Eventact EMS