הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

פגיעת וחוסן באוכלוסיות מזדקנות: מבט על קבוצות ייחודיות

author.DisplayName
מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה ובית הספר למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת תל אביב, Israel

המושב מציג ארבע עבודות שונות שנבעו ממחקר רחב על תפקודים פיזיים ונפשיים בתהליך ההזדקנות באוכלוסיות ייחודיות בישראל. המחקר התבצע במכון הרצג לחקר הזיקנה, אוניברסיטת תל-אביב, במימון משרד המדע. המחקר התמקד בנתיבי הזדקנות חריגים או קשים במיוחד, שבהם היכולת לחפש רווחה נפשית הופכת למבחן של חוסן ושל פגיעוּת כאחד. במושב זה ההרצאות תתמקדנה בממצאים על שלוש אוכלוסיות ייחודיות, שהתמודדותן והסתגלותן בגילי הזיקנה מייצגות אתגרים אנושיים בעלי משמעות רחבה.

ד"ר גבע שנקמן לכברג מציג בהרצאתו ממצאים על פגיעוּת, אך גם חוסן, בקרב הומוסקסואלים מזדקנים. כך, בעוד שעמדות כלפי זיקנה עלולות ליצור פגיעוּת באוכלוסייה זו, מצב של הורוּת מהווה נקודת חוזק. ד"ר כפיר יפרח מציג בהרצאתו את מנגנון הגמישות הפסיכולוגית ואת תרומתו לבריאות פיזית ונפשית בקרב הורים שכולים שאיבדו את ילדם בתאונה או מחלה. גמישות כזו מאפשרת להכיל ניגודים נפשיים, וכך עשויה להקל על כניסה לזיקנה בצל טראומה קשה. ד"ר רינת ליפשיץ תתייחס גם היא בהרצאתה לקבוצת ההורים השכולים תוך בדיקת המרכיבים של אבל מורכב, הרווח בקרבם והעלול לשַמר את פגיעותם. ד"ר עירית בלובשטיין תציג בהרצאתה ממצאים בקרב ניצולי שואה על תפיסות של רוע אנושי, שאותו חוו הניצולים בעברם כהתנסות קיצונית בתקופת השואה, אך הוא מהווה גם בהווה רכיב בתרחישי העולם העויין.

יו"ר המושב, פרופ` דב שמוטקין, יעלה בין ההרצאות הערות קישור קצרות, שעיקרן יתייחס למסגרת הקונצפטואלית שהנחתה את כלל המחקר. במסגרת זו, מאפייני זיקנה בתנאים קשים קשורים למערכות של רווחה פסיכולוגית המתמודדות מול תרחישים מוגברים של עולם עויין.









Powered by Eventact EMS