הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

"תלך אבל שלא תעז ללכת": התמודדות הורים שכולים בגיל המבוגר - ממצאים משאלון האבל המורכב

רינת ליפשיץ 1 כפיר יפרח 2 נעם מרקוביץ 3 עירית בלובשטיין 4 דב שמוטקין 5
1אשל-ג'וינט, Israel
2התוכנית לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית גרונטולוגית, המרכז האקדמי רופין, Israel
3בית חולים שיקומי לוינשטיין, Israel
4החוג לסיעוד ומכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה, אוניברסיטת תל אביב, Israel
5מכון הרצג לחקר ההזדקנות והזיקנה ובית הספר למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת תל אביב, Israel

מטרת המחקר: אבל מורכב הוא תופעה מתמשכת מבחינת זמן, כרונית באופייה ועזה מבחינה תגובתית (רגשית, התנהגותית וכו`), ונראית במחקרים כשכיחה בקרב הורים שאיבדו ילד. בהקשר הישראלי, תופעת השכול ההורי נבדקה בעיקר בקרב הורים אשר שכלו את ילדם במסגרת צבאית Rubin , 1990)). במחקר הנוכחי נבדק תרגום לעברית של שאלון האבל המורכב (Inventory of Complicated Grief - ICG) שפיתחו פריגרסון ואחרים (Prigerson et al., 2009), ונבדק המבנה הפקטוריאלי, התקפות והמהימנות של השאלון בקרב הורים בגיל המבוגר אשר איבדו את ילדם. ניתן לשער כי הורים מבוגרים, אשר מתמודדים עם אובדן ילד, יגלו פגיעות בהתמודדות עם אובדנים נוספים המאפיינים את הגיל המבוגר (למשל, פיזיים, קוגניטיביים) ומול שכול אחר (למשל של בן זוג וחברים). לאור זאת, נראה כי יש צורך בגרסה עברית לשאלון האבל המורכב שתהיה תקפה ומהימנה.

שיטה: איסוף הנתונים התבצע בעזרת ראיונות ושאלון מקוון, ואופיין בדגימת "כדור השלג". המדגם כלל 116 הורים שכולים, בני 50 ומעלה, שאיבדו ילד או ילדה בתאונה או מחלה, והתבקשו לדווח על חווית השכול ועל מצב בריאותם הנפשית (שביעות רצון מהחיים, סימפטומים דיכאוניים, חרדה).

ממצאים: השאלון כולל 17 שאלות, כאשר הניתוח הפקטוריאלי מצא שלושה פקטורים: (1) מצוקה נפשית - שכלל שמונה פריטים (כגון, כעס על המוות, עצב בעקבות הזיכרונות מהילד שנפטר), (2) כמיהה לילד שנפטר - שכלל ארבעה פריטים (כגון, שמיעת קולו של הילד שנפטר), (3) ניתוק חברתי-רגשי - שכלל חמישה פריטים (כגון, אובדן אמון באנשים, תחושת בדידות). שלושת הפקטורים נמצאו קשורים באופן חיובי לסימפטומים דיכאוניים ולחרדה, כאשר רק הפקטור הראשון והשלישי נמצאו קשורים באופן שלילי לשביעות הרצון מהחיים. הסולם כולו בעל מהימנות פנימית גבוהה (α=0.91).

מסקנות: ממצאים אלו מציעים כי הגרסה העברית לשאלון האבל המורכב (ICG) היא מהימנה, תקפה ומתאימה להערכת תופעת האבל המורכב בגיל המבוגר. נראה כי ישנה חשיבות רבה ליכולת לאתר קבוצות באוכלוסיית הגיל המבוגר הנמצאות במצוקה נפשית גבוהה במיוחד על מנת לסייע להם בהתאם לצרכיהם הייחודיים.

רינת ליפשיץ
רינת ליפשיץ








Powered by Eventact EMS