מטרה: סקירת יכולת הניבוי של אספירציות בעזרת הערכת בליעה קלינית
רקע תיאורטי: דיספאגיה הינה תופעה שכיחה באוכלוסיה המזדקנת ומהווה גורם סיכון לדלקת ריאות. בגיל המבוגר, דלקת ריאות כתוצאה מאספירציה הינה קשה יותר ובעלת פרוגנוזה גרועה, לעומת מטופלים עם דלקת ריאות שלא על רקע אספירציה. שילוב של אספירציות ותחלואה נלווית הנפוצה בגיל המבוגר כגון: מחלות קרדיווסקולרית, ניוונית ושטיון עלולים להגביר את הסיכון אף יותר.
הערכה קלינית של הבליעה לצד מיטת החולה מהווה פעמים רבות קו ראשון והינה הבסיס לניהול הטיפול של מטופלים עם דיספאגיה במרכזים רפואיים רבים. ממגוון תפקודי בליעה נבדקים בבדיקה הקלינית ובמחקר זה התמקדנו ביכולת ניבוי פנטרציות ואספירציות במרקמים מגוונים.
שיטת המחקר: מחקר פרוספקטיבי.
169 נבדקים באשפוז יום לאבחון וטיפול בהפרעות בליעה במרכז הרפואי שיבא. הנבדקים עברו הערכה ע"י מומחה אא"ג וקלינאיות תקשורת, הכוללת אנמנזה רלוונטית בדיקה קלינית ובדיקה אנדוסקופית להערכת הבליעה (Functional Endoscopic Evaluation of Swallowing - FEES) במרקמים נוזל דליל, רסק תפוחי עץ ולחם. בוצעה השוואה בין מדד PAS (Penetration-Aspiration Scale) לבין אינדיקציות קליניות לאספירציה במרקמים השונים.
ממצאים ודיון:
נוזל דליל: 62% מהנבדקים סבלו מפנטרציות או אספירציות(PAS ≥ 2), עם 54% רגישות ו88% סגוליות בגילוי אספירציות, עם positive predictive value – 88% וnegative predictive value 53%.
דייסתי: 14% מהנבדקים סבלו מפנטרציות או אספירציות, עם 13% רגישות ו85% סגוליות בגילוי אספירציות, עם positive predictive value – 12.5% וnegative predictive value 86%.
לחם: 8% מהנבדקים סבלו מפנטרציות או אספירציות, עם 29% רגישות ו81% סגוליות בגילוי אספירציות, עם positive predictive value – 11% וnegative predictive value 93%.
מסקנות: היארעות נמוכה של פנטרציות ואספירציות לאוכל באוכלוסיה אמבולטורית הנבדקת מסבירה ערכים נמוכים של positive predictive value וערכים גבוהים של negative predictive value בגילוי אספירציות עם מרקמי מזון שונים.
הערכה קלינית המעלה חשד לאספירציות במיוחד למזון מצריכה בדיקות נוספות דוגמת FEES לשם השלמת הערכת המטופל.