הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

אתגרים כלכליים בנטילת תרופות לשיכוך כאבי פרקים בקרב אנשים מבוגרים

נטע בנטור 1 אביעד טור-סיני 2 ג'ניפר שולדינר 3
1ריפוי בעיסוק, אוניברסיטת תל-אביב, Israel
2החוג למנהל מערכות בריאות, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, Israel
3בית הספר לבריאות הציבור, אוניברסיטת טורונטו, Canada

מטרות: כאב הוא תופעה בעלת עלויות גבוהות לפרט ולחברה. המחקר הוא הראשון מסוגו שנערך בישראל, אשר בא לזהות את הגורמים המנבאים נטילת תרופות לשיכוך כאבי פרקים בקרב אנשים מבוגרים, ואת התפקיד המיוחס למימד הכלכלי. באופן ספציפי, המחקר בוחן האם קיים קשר בין יכולת להתקיים כלכלית, כמו גם בעלות על ביטוח משלים, לבין קבלת תרופות לשיכוך כאבי פרקים בקרב אנשים מבוגרים.

שיטות: המחקר מתבסס על שימוש בנתוני גל החקירה האחרון של סקר SHARE (אירופה וישראל), בו נחקרו 64,281 איש בני 50 ומעלה מ-19 מדינות באירופה ובישראל. הנחקרים נשאלו האם הם סובלים מכאבי פרקים, האם הם נוטלים תרופות לשיכוכם, האם הם בעלי ביטוח בריאות משלים, כמו גם באיזו מידה משק ביתם מצליח להסתדר כלכלית.

ממצאים: שליש מהמבוגרים דיווחו על כאבי פרקים, ושיעורם גבוה יותר בקרב גברים לעומת נשים ובקרב בני 60-70 בהשוואה לזקנים יותר. מחציתם דיווחו על נטילת תרופות לשיכוך כאבים. מניתוח רב משתני עולה כי הסיכוי ליטול תרופות גבוה יותר בקרב גברים, צעירים יותר, בעלי השכלה גבוה יותר ובעלי יכולת להסתדר כלכלית טוב יותר. בנוסף נמצא כי בעלות על ביטוח משלים מגדילה את ההסתברות לנטילת תרופות משככות כאבים בקרב מבוגרים. בפיקוח על מאפיינים כלכליים, הסיכוי ליטול תרופות לכאבי פרקים יורד עם העלייה בגיל.

מסקנות: המחקר מלמד כי כאבי פרקים היא בעיה נפוצה בקרב מבוגרים אולם רק מחציתם נוטלים תרופות לשיכוך הכאב. למצב כלכלי קשר חזק עם נטילת תרופות, ממצא המדגיש את אי השוויון במערכת הבריאות ואת החשש להתרחבות פערי מימון מקורות הבריאות כפונקציה חיובית של הגיל באוכלוסייה. ראוי שקובעי מדיניות בריאות יתנו דעתם לצורך להתמודד ולשפר את אי השוויון בנטילת תרופות לכאבים הנובע מיכולת כלכלית.

אביעד טור-סיני
אביעד טור-סיני
חוקר
המכללה האקדמית עמק יזרעאל








Powered by Eventact EMS