מעון ניצולי שואה נמצא במרכז לבריאות הנפש באר יעקב ומשמש בית חם בו מתגוררים 32 ניצולי שואה ונפגעי נפש בגיל השלישי. המעון פתוח ומספק טיפול כוללני על ידי צוות רב מקצועי. במעון מתקיימות מגוון פעילויות לדיירים הכוללות קבוצות ,חוגים ופעילויות נוספות בהנחיית אנשי מקצוע שונים, כמו כן מתבצעות מעון פעילות התנדבותית ענפה.
דיירים המתגוררים במעון סובלים מתחלואה נפשית הכוללת מצבים פסיכוטיים, תחלואה גופנית, העדר מערכות תמיכה משפחתיות, חברתיות וכלכליות. הם מתאפיינים ברגשות של חוסר תקווה, ייאוש, חשדנות ,התנהגות אגוצנטרית וחוסר מוטיבציה.
המעון משמש בית יחיד לדיירים ומספק את כל צרכיהם. מכאן התעורר הצורך בהקמת קבוצה שמטרתה שיפור חווית האשפוז הכוללת מתן תמיכה רגשית וכלים לפתרון קונפליקטים בין אישיים, שיפור מיומנויות תקשורת בינאישיות ותחושת אמון ושייכות.
קבוצת "רכבת" מתקיימת אחת לשבוע למשך 45 דקות בהנחייתה של אחות מוסמכת בעלת הכשרה על בסיסית בפסיכיאטריה. בקבוצה זו משתתפים כ15 דיירים בכל מפגש. אשר בו מעלים נושאים הקשורים למחלה הנפשית ולמחלות גופניות, התמודדות עם אירועי העבר, טראומות מהשואה ,התמודדות עם הזקנה והבדידות, העדר תמיכה והצורך בחברה ובשייכות. קונפליקטים הקשורים ליחסים בין אישיים של הדיירים בינם לבין עצמם ,בינם לבין משפחתם ובינם לבין הצוות המטפל, כמו כן נושאים כגון צורך בשיפור איכות החיים ובתמיכה רגשית. הקבוצה מאפשרת לדיירים לבטא את עצמם באופן חופשי ובסביבה בטוחה .
מנחת הקבוצה מתמודדת עם ניהול קונפליקטים בין חברי הקבוצה, ניסיון של משתתפים להתבלט ולייחד את עצמם מיתר חברי הקבוצה תוך הבעת רגשות של שיפוטיות, חוסר אמפטיה, ערך עצמי נמוך, רגזנות ואף זלזול ביתר החברים. המנחה מתמודדת עם סוגיות אלו, ובוחרת בהתערבות מתאימה, תוך התבססות על תיאוריות של התפתחות ותהליך קבוצתי.
בהרצאה יוצג מודל העבודה בקבוצה לשם שיפור איכות הטיפול וחווית הדיירים , כמו כן יוצג מבנה הקבוצה, מטרותיה, תכניה והסוגיות העיקריות אתן מתמודדת המנחה.