הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

היערכות של בני משפחה מזדקנים של אנשים עם מש"ה ליום שלאחר מותם ושאלת האפוטרופסות לאור התיקון לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות

יותם טולוב 1,2 שגית מור 1 ישראל (איסי) דורון 2
1הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה, ישראל
2מרכז מינרבה לחקר אוכלוסיות מודרות בזקנה, אוניברסיטת חיפה, ישראל

רקע: בני משפחה מזדקנים של אנשים עם מש"ה חוששים רבות לגורלו של בן משפחתם לאחר מותם ועסוקים רבות בשאלת ההסדרים הנדרשים בכדי להבטיח את שלום בן משפחתם עם מש"ה. במידה ושאלת האפוטרופסות טרם הוכרעה בצמתים קודמים (הגעה לגיל 18, המלצה של ועדת אבחון או השמה במערך דיור) הרי שהיא עולה כעת ומחייבת התמודדות עם דילמת האפוטרופסות על חסרונותיה ויתרונותיה. אמנת האו"ם בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות וסעיף 12 לה, קוראת להימנע משימוש באפוטרופסות ומשלילת כשרות משפטית וקוראת לפיתוח כלים חדשים שמתבססים על הכרה בכשרותו המשפטית של האדם. כפועל יוצא בשנים האחרונות מדינות רבות ערכו רפורמות חקיקתיות שנועדו ליישר קו עם דרישות סעיף 12 לאמנה. גם בישראל תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ממרץ 2016 הביא לשינוי דרמטי הן באימוץ תפיסת העולם שבבסיס אמנת האו"ם והן בפיתוח כלים משפטיים חדשים.

מטרות: לבחון מהו המענה שהחוק הישראלי המתוקן נותן לדילמה של הורים מזדקנים לאנשים עם מוגבלות שכלית זאת בהשוואה לתיקוני חקיקה במדינות שונות בעולם.

שיטה: המחקר מתבסס על ניתוח נורמטיבי של סעיף 12 לאמנה, ניתוח תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ועריכת משפט משווה תוך בחינת הסדרים בחוקים מדינתיים שונים.

ממצאים:

  1. מנגנון האפוטרופסות מנוגד לעקרונות סעיף 12 לאמנת האו"ם בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות.
  2. לצד יתרונות ספורים, לאפוטרופסות חסרונות רבים אשר על פי רוב אינם נלקחים בחשבון, הפוגעים ישירות בזכויותיהם של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם.
  3. החוק הישראלי החדש כולל מספר פתרונות בראשם ייפוי כוח מתמשך, קבלת החלטות נתמכות והגבלות נקודתיות המייתרות את הצורך באפוטרופסות.
  4. החוק הישראלי משתלב היטב בגל החקיקה ברחבי העולם, הכולל צמצום עד כדי ביטול מוסד האפוטרופסות ופיתוח כלים משפטיים המכבדים את האוטונומיה של כל אדם.

מסקנות והשלכות: יש צורך בהגברת המודעות לתיקון החוק ולהשלכותיו על אנשים עם מש"ה. יש לקדם הסברה בקרב בני משפחה ואנשי מקצוע העובדים עם אנשים עם מש"ה בדבר מנעד האפשרויות העומדות בפניהם בטרם יפנו לפתרון האפוטרופסות. על מדינת ישראל לפתח שירות של תמיכה בקבלת החלטות כדי שחלופה של קבלת החלטות נתמכת תהפוך לזמינה עבור כל אדם הזקוק לה.

יותם טולוב
יותם טולוב
דוקטורנט, הפקולטה למשפטים, ומרכז מינרבה לחקר אוכלוסיות מודרות בזיקנה








Powered by Eventact EMS