הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

"מדרגות רבות, דלתות נפתחות" שיפור רצף הטיפול במחלקה פסיכו-גריאטרית

לודמילה אברמוב דינה אושרי ליזה הוס
המרכז לבריאות הנפש, מחלקה פסיכו-גריאטריה

מחלקה פסיכו-גריאטרית במרכז לבריאות הנפש קמפוס באר יעקב, הינה מחלקה סגורה המטפלת במטופלים מעל גיל 60, הסובלים ממגוון הפרעות נפשיות כמו, פסיכוזה, סכיזופרניה, הפרעות אפקטיביות, הפרעות חרדה, וזאת בנוסף להפרעות הגופניות המאפיינות את הגיל השלישי. חלקם מאושפזים מרצון וחלקם בכפייה (בצו או בהוראת אשפוז). כחלק מתהליך הרפורמה בבריאות הנפש, משך האשפוז התקצר ומחייב הבניית רצף טיפול, מיום האשפוז ועד השחרור. לשם כך נעשה פרויקט לקידום ושמירה על רצף הטיפול במחלקה כשהמטרות הינן קידום ושיפור רצף הטיפול ומניעת אשפוזים חוזרים.

במהלך רצף הטיפול באוכלוסייה ייחודית זו, המאופיינת מחד במחלת נפש מזה שנים רבות, ומאידך מחלות גופניות של הזקנה, הצוות המטפל מתמודד עם הענות נמוכה של המטופל ללקיחת טיפול תרופתי כחלק מביטויי ההתנגדות של מחלת הנפש, אשפוזים חוזרים, העדר תמיכה משפחתית, המלווה לעיתים בכעסים, חששות, חרדה ותסכולים המתגברים במהלך שנות המחלה הנפשית והעדר שיתוף פעולה מצד חלק מהמטופלים המאושפזים מתוקף החוק ובניגוד לרצונם.

השמירה על רצף הטיפול במחלקה מתבצע על-ידי אחות המנהלת את הטיפול (case management). יתרונה של השיטה מאפשרת גישה אינדיווידואלית למטופל מורכב, ושיתוף צוות רב מקצועי על-פי הצורך. תוך חמישה ימים מיום קבלתו לאשפוז מנהלת הטיפול מבצעת אומדן כוללני, התאמה מדויקת של טיפול למצבו הנפשי והגופני, פגישה עם המשפחה, בדיקת התאמת מסגרת בקהילה תוך שימת דגש על העצמת המטופל וחזקותיו. בנוסף ההתערבות כוללת הקניית כלים להתמודדות עם הסימפטומים של המחלה, ניהול טיפול תרופתי, מיומנויות ADL, ביצוע אינטגרציה בין דיסציפלינות טיפוליות לקידום בריאות, העצמת המטופל ופיתוח מיומנויות תקשורת, ייצוב נפשי למניעת אשפוזים חוזרים, הדרכת המטופל והמשפחה, הבטחת מעקב נפשי בקהילה, הפחתת התנגדויות לשחרור הביתה או למסגרת אחרת בקהילה.

בהרצאה/פוסטר יתוארו הממצאים של מודל "רצף הטיפול", דילמות וקשיים בקליטת חולה הנפש הקשיש בקהילה, גורמים תורמים ומעכבים. יוצגו מסקנות והמלצות מהתהליך, מהשינוי שחוו המטופלים, משפחותיהם והצוות המטפל.









Powered by Eventact EMS