כיום כבר מאפיינים את הישישים גילאי 80 +, כבני הגיל הרביעי - "בישישים חכמה ואורך ימים תבונה )איוב, יב`, יב`(.
מהם שלושה מעגלי הזיקנה במנעד של איכות החיים בתוחלת החיים?
המעגל הראשון:"זיקנה פעילה" active aging
זקן ,מייצג חוכמה וניסיון חיים, נוטריקון:״זה קנה חוכמה״ )מסכת קידושין, לב`, עמוד ב`(. בליקוטי המעשיות של רבי נחמן מברסלב בסיפור, ״ שבעת הקבצנים״, מופיע הזקן העיוור )מסתבר שאיננו עיוור( שאומר: ״ואני זקן מאד ואני עדיין תינוק לחלוטין ולא התחלתי עדיין לחיות כלל, ואף על פי כן אני זקן מאד ולא אני עצמי אומר זאת, רק שיש לי הסכמה על זה מהנשר הגדול״. הנשר מסמל את התחיה וההתחדשות , כמו עוף החול הפניקס ,״תתחדש כנשר נעוריכי״ )תהילים, קח(. כך אצל משה: ״ולא כהתה עינו ולא נס לחה ״)דברים, לד׳(. יכול להיות צעיר שהוא זקן וזקן שהוא צעיר ,עם רוח נעורים. הגיל הוא נתון מספרי, כמו שאנו נוהגים לומר : " הכול בראש". מנהיגות הזקנים באה לידי ביטוי אצל משה בן ה 80 ואחיו אהרן בן ה 83 בהתייצבם לפני פרעה במצרים. גם בימי בית שני אסיפת הזקנים מקבלת את השם הלועזי - גרוסיה ביוונית, שמשורש זה נגזרה המילה גרונטולוגיה ..
המעגל השנ : בריאות, בדידות, ביטחון
המעגל השלישי: הזקנים הסובלים מדמנציה
המהר״ל מפראג חודר באופן מדהים לתופעת הדמנציה: ״המדרגה שקנה האדם על ידי התורה, אין לומר שבטלה...כאשר שכח תלמודו. כי לא נחשב שהתורה מסתלקת מן האדם...כי זה עניין האדם בעל גוף, אשר מצד גוף שלו, אי אפשר שתהיה התורה עמו כל שעה...וכן אף שנסתלקה ממנו התורה לאנסו בשביל הגוף המקבל, אין נחשב שהתורה מסתלקת ממנו״.
"לוחות שבורים מונחים בארון, בצד לוחות שלמים" ) ברכות, ח`, ב` (.
האם לסביבתה האנושית של הזיקנה, יש תפקיד וחובה לתרום לאיכות החיים בתוחלת החיים של האדם הזקן? האם "וְעֵינֵי יִשְרָאֵל כָבְדוּ מִזקֶֹּן, לֹא יוּכַל לִרְאוֹת", מטילים חובה על סביבתה האנושית
של הזיקנה, לראות את הזקן?
הפרקטיקה הראויה ביחס להורים מורכבת משתי מצוות, האחת מורא, שנאמר )ויקרא יט, ג(: "אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִירָאוּ", והשנייה כיבוד, שנאמר )שמות כ, יב(: "כַבֵד אֶת אָבִיךָ וְאֶת אִ מּךָ"..