הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

משבר, תקווה, משמעות - זקנה פוגשת זקנה התנדבות של אזרחים ותיקים למען אזרחים ותיקים מאושפזים

שיר פליס ירדן רינגהאם זהרה כהן
אגף אזרחים ותיקים, המשרד לשוויון חברתי, ישראל

רציונל/רקע: מאושפז אזרח ותיק אשר מתאשפז בבית חולים במצב חולי, חווה אבדן שליטה ואובדן העצמאות. מדובר במצב שאינו מצב רגיל, בו חווה אובדן זהות במקום בו יש חוקים משלו, לבוש אחיד, ולוח זמנים מסודר. בנוסף עקב הגיל, ישנה לעיתים תחושה של חוסר נראות וחוסר וודאות, ומערך שירותים פחות נגיש ופחות שירותי. פעמים רבות המחלה נתפסת כחלק מתהליך הזקנה ולא כמחלה בפני עצמה שיש לטפל בה.

מן העבר השני המתנדב ביחידות סגולה, הוא אזרח ותיק בעצמו, פוגש את המאושפז בזמן אמת וקושי ויוצר קשר לא יסולא בפז. המתנדב פונה למאושפז לאחר קבלת רשימת המאושפזים הוותיקים ועולה למחלקה שלו (למתנדבים יש תג וחלוק) והם מוכרים במחלקה מול הצוות הרפואי. למתנדב יש תפקיד ומשמעות גדולה לפעילות. המתנדב מגיע ממקום של כוח וידע והרבה פעמים עם הרבה ניסיון תפקודי (דוג ניתוח ברך). המפגש החד פעמי יוצר משמעות של נתינה ועזרה והסתכלות בגובה העניים יש מי שמבין אותי.

מטרה: העצמת המאושפז בזמן משבר, תקווה. ומנגד, הענקת משמעות למתנדב.

שיטות: הקמת יחידות סגולה ביוזמת המשרד לשיווין חברתי יוצר מפגש של מתנדב אזרח ותיק בעצמו, עם אזרח ותיק המאושפז במחלקה. פעילות זו נותן תמורה לשני הצדדים. המתנדב ניגש למטופל בשמו, מעניק אוזן קשבת, וסיוע מקצועי מול הבירוקרטיה ומסייע במקצת בהחזרת תחושת הוודאות בתוך סיטואציה של חוסר ודאות. בנוסף המתנדב, עובר הכשרה מקצועית ויסודית ומקבל ידע וכח פעילות זו מתבצעת בשיתוף השירות הסוציאלי של בית החולים.

ממצאים ומסקנות: במסגרת ההתנדבות, נוצרו קבוצות איכות מקצועית וחברתית. המתנדבים נשארים בהתנדבות זמן רב חלקם מעל 5 שנים. ההתנדבות תורמת לתפיסת זקנה מוצלחת בעיני עצמם ובעיני הסביבה. כמו כן תורמת להזדקנות מוצלחת הן נפשית והן פיזית.

במסגרת התוכנית הגענו למעל 350,000 מאושפזים, בעזרת 420 מתנדבים באמצעות 17 יחידות סגולה בפריסה ארצית. בעקבות המפגש עם המתנדב, המאושפזים חוזרים לביתם מהאשפוז עם איכות חיים משופרת עקב הסיוע.









Powered by Eventact EMS