מטרת המחקר: פיתוח ובדיקה של אפליקציית תקשורת בין בני-משפחה ואנשי צוות שתהווה ערוץ זמין ונגיש לתקשורת, תענה על צרכי התקשורת של המשפחות ותותאם לצרכי הצוות וליכולותיהם. זאת לאור הפערים בין צרכי התקשורת של המשפחות למצב בשטח (למשל, ביחס לקבלת עדכונים על מצב המטופל ולאמינות המידע), כמו גם בין חשיבות תקשורת זו לבין איכותה, היקפה ותדירותה. במחקר זה, הצוות במחלקות היה שותף בתכנון האפליקציה, בניגוד להתערבויות קיימות בהן לצוות יש בד"כ תפקיד פסיבי של מקבלי ידע. גם למשפחות הייתה תשומה משמעותית בבניית האפליקציה.
שיטות: פיתוח האפליקציה: 152 בני-משפחה מארבעה מוסדות גריאטריים עברו ראיונות אישיים ביחס לצרכי תקשורת והערכת התקשורת הנוכחית.
ערכנו 13 קבוצות דיון עם צוות משני מרכזים רפואיים גריאטריים ביחס לתכנים אפשריים לאפליקציה. על בסיס ממצאי הראיונות עם המשפחות והדיונים עם הצוותים, נבנו תבניות לשתי אפליקציות אנדרואיד (למשפחות ולצוות) שנבדקו שוב ע"י המשפחות והצוותים כמו גם אנשי אבטחת המידע, והחל הליך הפיתוח.
האפליקציה לבני-המשפחה מאפשרת קבלת עדכונים יומיים לגבי שינויים במצב המטופל ופנייה לבעלי תפקיד במחלקה, ומספקת מידע לגבי מונחים ונהלי המחלקה. הגרסה לצוות מאפשרת פנייה לבני-משפחה של מטופלים.
השימוש באפליקציה: נבדק במרכז גריאטרי אחד לאורך 15 חודשים במערך לפני-אחרי (ראיונות אישיים) עם קבוצות התערבות וביקורת. 23 בני-משפחה התקינו את האפליקציה. 17 מהם עברו ראיון אחרי שלושה שבועות לפחות של שימוש באפליקציה, ותשעה מהם העריכו את השימוש באפליקציה כעבור 9-2 חודשים.
ממצאים: בפועל, שיתוף הפעולה של הצוות היה נמוך מאוד. למרות זאת, בני-המשפחה הפיקו תועלת מהשימוש בה וציינו כי היא נוחה לשימוש. שמונה ציינו שהאפליקציה שיפרה את איכות התקשורת עם הצוות, חמישה התייחסו לעלייה בתחושת הרווחה הנפשית שלהם בעקבות השימוש באפליקציה, וארבעה התייחסו לשיפור באיכות הטיפול.
מסקנות: האפליקציה היא כלי ישים העונה על צרכי תקשורת של בני-משפחה שכיום לא מקבלים מענה מספק. יתרונותיה מבוססים על שיתוף הצוות והמשפחות בשלבי התכנון השונים. אופטימיזציה של השימוש באפליקציה דורשת הטמעת שינוי בנהלי עבודה, מצריכה מוטיבציה ומחויבות של הצוות, ולכן תלויה בפוליטיקה במוסד.