הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

חוויות קנאה בזוגיות מאוחרת שנוצרת בדיור המוגן: פרספקטיבות של דיירים ואנשי צוות

חיה קורן 1 ליאת איילון 2
1בית הספר לעבודה סוציאלית והמרכז לחקר החברה, אוניברסיטת חיפה, Israel
2בית הספר לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר אילן, Israel

מטרת העבודה: המעבר לדיור מוגן וזוגיות מאוחרת מייצגים התחלות חדשות בזקנה. ממצאים ממחקר גדול על משמעותה של זוגיות מאוחרת שנוצרת בסביבה דמוי טוטליטרית, כמו דיור מוגן, כוללים חוויות של קנאה. מהספרות התאורטית עולה שקנאה במשהו (envy) היא לרצות דבר שאין לנו ואילו קנאה למישהו/משהו (jealousy) היא פחד מלאבד דבר שיש לנו למישהו אחר. מטרת הרצאה זו היא להציג חוויות של קנאה בזוגיות מאוחרת שנוצרה לאחר המעבר לדיור מוגן מפרספקטיבה של דיירים ואנשי צוות.

שיטה: נערכו שלושים ראיונות איכותניים מובנים למחצה שהוקלטו ותמללו מילה במילה בשלשה דיורים מוגנים בישראל; עשרה ראיונות עם דיירים בזוגיות מאוחרת שנוצרה בדיור המוגן (חמישה אלמנים בגילאי 79-96 וחמש אלמנות בגילאי 76-88), עשרה ראיונות עם דיירים שאינם בקשר זוגי (שני אלמנים בגילאי 87-90 ושמונה אלמנות בגילאי 84-93), ועשרה ראיונות עם אנשי צוות (עובדים סוציאליים, אנשי רפואה, מנחי קבוצות ואימהות בית). בשלב ראשון התבצע ניתוח תמטי עבור כל אחת משלשת הקבוצות בנפרד ובשלב שני נערכה טריאנגולציה בין שלשת הקבוצות לקבלת ממצאים עשירים יותר.

ממצאים: מניתוח הנתונים נגזרו שלש תמות. תמה ראשונה מעלה סוגי קנאה: א. `קנאה חיובית` המתייחסת לכך `שנחמד שהם זוג`. ב. גישה פחות חיובית המעלה `שאנשים לא תמיד מאחלים טוב`. ג. קנאה בסטטוס הזוגיות. תמה שנייה מתייחסת להתעלמות מקנאה: א. דיירים בזוגות מאוחרת מתעלמים מאלו שמקנאים בהם. ב. דיירים שאינם בזוגיות מאוחרת מתעלמים מהתופעה. התמה השלישית מתייחסת להתפתחות הקנאה והשלכותיה: א. דיירים בזוגיות מאוחרת חווים שקנאה מתעוררת עם המעבר מחברות לזוגיות. ב. קנאה לבן/בת זוג עשויה לגרום לסיום הקשר.

מסקנות מתייחסות להשפעת המאפיינים הדמוי-טוטליטריים של הדיור המוגן על חוויות הקנאה. מסקנות אלו יכולות לסייע לאנשי מקצוע, לזקנים ולבני משפחותיהם בשיקולים למעבר לדיור מוגן, ולסייע להנהלה ולצוות הדיור המוגן במציאת דרכים להתמודד עם קנאה.

חיה קורן
חיה קורן








Powered by Eventact EMS