ליקויים פרגמטיים בקרב ילדים עם אוטיזם הם מוכרים בספרות .(Baron-Cohen, 1998, Tager-Flusberg, 2003) המחקר הנוכחי בחן היבטים פרגמטיים בתקשורת אצל ילדים חד-לשוניים ודו-לשוניים עם אוטיזם ועם התפתחות שפה טיפוסית. ארבע קבוצות של ילדים, מתוך מדגם רחב יותר (Meir & Novogrodsky, 2019a,b) השתתפו במחקר: חד-לשוניים עם התפתחות שפה טיפוסית (n =28), דו-לשוניים דוברי רוסית-עברית עם התפתחות שפה טיפוסית (n=29), חד-לשוניים עם אוטיזם (n=7) ודו-לשוניים דוברי רוסית-עברית עם אוטיזם (n=9). כל הילדים עם אוטיזם נבדקו למטרת המחקר במבחן ADOS, שתמך בהבחנה קודמת של אוטיזם.
הורי הילדים התבקשו למלא את גרסת העברית של שאלון ה- Children’s Communication Checklist (להלן CCC) (Bishop, 1998). שאלון ה-CCC מכיל 70 פריטים המחולקים לתשע סקלות: שתיים מעריכות היבטים של צורניים של שפה (דיבור ותחביר), חמש מעריכות היבטים פרגמטיים שלה תקשורת (אינטונציה לא תואמת, קוהרנטיות, סטריוטיפיות בשיחה, שימוש בהקשר, והבנת מערכת יחסים), ושתיים מעריכות היבטים לא לשוניים של התנהגות אוטיסטית (יחסים חברתיים וענין). בנוסף, הילדים נבדקו בבטרייה רחבה של מטלות שכללה: IQ לא מילולי, תיאורית המינד, ושפה.
נבדקו השפעות של דו-לשוניות ואוטיזם על הציון הכולל בשאלון ה-CCC (ראה תרשים 1). הממצאים תומכים באפקט חזק של אוטיזם, ללא אפקט של דו-לשוניות וללא אינטראקציה בין שני המשתנים. ילדים עם אוטיזם, ללא קשר למצב הלשוני שלהם (חד-לשוני או דו-לשוני) קיבלו ציון נמוך בהשוואה לנבדקים ללא אוטיזם, בכל תשע הסקלות של שאלון ה-CCC (ראה תרשים 2). בנוסף, נמצא מתאם גבוה בין הציון הכולל בשאלון ה-CCC עם וציוני IQ לא מילולי ועם ציוני ADOS. בקרב ילדים עם התפתחות שפה טיפוסית, לא נמצא קשר בין שלשת המשתנים לבין הציון בשאלון ה-CCC.
ממצאי המחקר תומכים ברגישות שאלון ה-CCC ככלי הבודק ליקויים סמנטיים-פרגמטיים בקרב ילדים עם אוטיזם, ובאי השפעה של מספר השפות אליהן הילד חשוף, על הציון בשאלון.