הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

אפיון יכולות שפה וקריאה אצל אנשים עם פרקינסון

Maayan Rajuan 1,2 נעמה פרידמן 1 גלית בן אור 2
1מעבדת שפה ומח, אוניברסיטת תל אביב, ישראל
2הפרעות בתקשורת, מרכז עזרה למרפא, ישראל

האם לאנשים עם פרקינסון יש לקות שפתית ואם כן – מאיזה סוג?. הדעות חלוקות לגבי מקור הקשיים השפתיים אצל אנשים עם פרקינסון והאם הם ראשוניים או שהם משניים לליקוי הקוגניטיבי. בקליניקה, קלינאיות תקשורת מטפלות בעיקר בהיבטים מוטורים, כמו שיקום יכולות דיבור, קול ובליעה ואין התייחסות לטיפול ושיקום השפה בקרב אוכלוסיה זו. Smith and Caplan (2018) הציעו כי הקושי בתקשורת באוכלוסיה זו יכול לנבוע לא רק ממובנות דיבור ירודה אלא גם מליקוי בשפה או בקוגניציה. מטרת המחקר הנוכחי היתה לאפיין את היכולות השפתיות של מטופלים אלו ולבחון האם הקושי בשפה הוא ראשוני או משני לליקוי קוגניטיבי.

במחקר השתתפו 30 אנשים עם פרקינסון עברו סוללה שפתית נרחבת שכללה בדיקה של יכולות קריאה, תחביר, שליפת מילים, זיכרון פונולוגי וכן נבדקה יכולתם הקוגניטיבית (באמצעות מבחן סינון MOCA). יכולות הקריאה הוערכו על ידי מבדק לאיתור דיסלקסיות "תלתן" (Friedmann & Gvion, 2003). בתחביר הועברו מטלות חזרה על משפטים, התאמת משפט-תמונה, דיבוב משפטים, מטלות פרפרזה למשפטים כתובים ומושמעים והבנת קטעים עם תנועה תחבירית. כל אלו בחנו מבנים של משפטים עם תנועה תחבירית, משפטים משועבדים וכינוי גוף. כדי לבחון את יכולת השליפה הועבר מבדק שיום "שמש" (Biran & Friedmann, 2004) ומטלות חזרה .

ממצאי המחקר העיקריים הצביעו על ליקויים שפתיים אצל אנשים עם פרקינסון, גם אצל כאלו שהציגו ציוני MOCA תקינים. 84% מהנבדקים הציגו ליקוי בהבנה ובהפקה של משפטים עם תנועה תחבירית , 70% מהנבדקים הציגו ליקוי בהפקת כינויי גוף, תופעה שעד כה לא תוארה בספרות. 94% מהנבדקים הציגו דיסלקסיה (דיסלקסיה קשבית, שטח וקבאק), ליקוי זה בקריאה לא דווח בספרות עד כה. 50% מהנבדקים הציגו ליקוי בשליפה. לסיכום, ממצאי המחקר הציגו קשיים ביכולות תחביריות, שליפה וקריאה אצל אנשים עם פרקינסון. הבנת הפרופיל השפתי של אנשים אלו חיונית לאבחון ולטיפול מותאם עבורם, וכן להדרכה סביבתית לשותפי התקשורת שלהם על מנת לשפר את התקשורת עימם ואת איכות חייהם.









Powered by Eventact EMS