הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

תירופלסטיה סוג 1 כפתרון ארוך טווח לשיתוק מיתר קול ממושך: מדוע ניתוח לבדו אינו מספק ונדרשת עבודת צוות עם הקלינאי/ת

חגית שופל חבקוק
מחלקת אף אוזן גרון וכירורגית ראש צוואר, בי"ח בילינסון, מרכז רפואי רבין, והפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, פתח תקווה, ישראל

הכירורגיה יכולה להציע פתרון מצויין לתיקון תפקודי ארוך טווח (לכל החיים) של ההפרעה הנגרמת כתוצאה מאי ספיקה גלוטית בשל שיתוק מיתר קול חד צדדי, ניתוח תירופלסטיה סוג 1 (Medialization Thyroplasty). ניתוח זה משתייך לקבוצת ניתוחי שלד הגרון (Laryngeal framework surgery). הניתוח מאפשר שיחזור של תפקוד מיתרי הקול על ידי שינוי מיקום המיתר המשותק למנח מדיאלי באמצעות שתל קבוע הממוקם לטרלית למיתר הקול, כך שלמעשה לא מבוצעת כל פעולה על מיתר הקול עצמו. הניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית, ובמהלכו ניתן לקבל משוב לגבי תוצאות הניתוח, על ידי שיפור מיידי באיכות הקול של המנותח/ת.

עם זאת, פעמים רבות גם לאחר תיקון ניתוחי מושלם התוצאות הקוליות אינן משביעות רצון, במידה והן אינן משולבות עם השינוי הנדרש בטכניקה הקולית. עבודת צוות בין המנתח/ת לקלינאי/ת חיונית לטיפול בהפרעות קוליות רבות, אך באופן מיוחד בקבוצת החולים שסובלים משיתוק מיתר קול חד צדדי ממושך. חולים אלו אשר סיגלו הרגלי דיבור ומנגנוני פיצוי לאורך שנים בהתמודדות עם שיתוק מיתר הקול, נאלצים להתמודד עם שינוי חד ומיידי בתכונות הפיזיקליות של הגרון ומיתרי הקול, תוך שהם מתקשים להיפטר מההרגלים הישנים. חיוני לזהות את המטופלים הללו טרם הניתוח, מאחר והתחלת הטיפול כהכנה לניתוח עצמו משפרת משמעותית את תוצאותיו.

ההרצאה הינה בעיקרה לימודית תוך שילוב דוגמאות והצגות מקרים. ההרצאה תלווה בסרטוני בדיקות סטרובוסקופיה לפני ואחרי ניתוח, לפני ואחרי שילוב הניתוח עם ריפוי בדיבור. ההרצאה תכלול סקירת הרקע הפיזיולוגי של ההפרעה הקולית הנגרמת בעקבות שיתוק מיתר קול חד צדדי, הסבר תמציתי על ניתוח תירופלסטיה סוג 1 והשינויים הפזיקלים בלרינקס הנגרמים בעקבות הניתוח, וכן השפעתם על הפזיולוגיה של הפקת הקול. כמו כן, המצגת תדון בהרחבה בצורך בשת"פ עם הקלינאי/ת, ושילוב ריפוי בדיבור לפני הניתוח ולאחריו לצורך השגת תוצאות מירביות.









Powered by Eventact EMS