מטרת התכנית היא להכין את האוכלוסייה הכללית לקראת תקופת החיים החדשה בכל הקשור להכנה לפרישה, לחדד את חשיבות ההיערכות לפרישה, בדגש על ההחלטות הפיננסיות המתקבלות רגע לפני הפרישה, אשר ישפיעו על חייהם והכנסותיהם לכל אורך תקופת הפנסיה שמתארכת ועומדת כיום בממוצע בין 15-20 שנה.
העברת המידע כמקשה אחת, במגוון כלים, ובשפה הנהירה לכל.
רקע: התארכות תוחלת החיים דורשת היערכות בקרב הפרט והכלל בכדי להתמודד עם השינויים הרבים הצפויים במעבר מחיי העבודה לפרישה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (לצורך הדיון הוא גיל הזכאות: לנשים – 62 ולגברים – 67). תוחלת החיים הצפויה לבני 65 עומדת על כ-20 שנה ולמרות שמדובר בתקופת חיים ארוכה ומשמעותית, הפורשים כיום זוכים לליווי ומידע מועט בכל הנוגע להתנהלותם הפיננסית, זכויותיהם הפנסיוניות והטבות במיסוי. לרוב, הפורשים מעבודה אינם מודעים לחשיבות בקבלת החלטות בנקודת זמן זו, ולהשפעה שיש להחלטות אלו על עתידם הכלכלי.
פרישה מהעבודה נחשבת אחד ממעברי החיים הקריטיים המרכזיים בחייו של אדם, ומהווה עבור רבים כניסה לתקופת חיים חדשה. זוהי נקודת מפנה בעלת השלכות כלכליות ורגשיות כאחד:
מבחינה רגשית, תהליך הפרישה מציב אתגרים פסיכולוגיים במישור האישי, המשפחתי והחברתי . עולות שאלות וחששות רבות לגבי ניהול הזמן הפנוי, היחסים עם בן/בת הזוג והילדים. סיום העבודה עלול להוביל לאובדן המעמד החברתי בשל המעבר מבעל תפקיד לסטטוס הפנסיונר (עם ציפיות חברתיות נלוות) או בשל ניתוק מחוג החברים. פסיכולוגים מדרגים את אירוע הפרישה, מבחינה המתח הנפשי, במקום ה-10 מתוך 43 אירועים המשמעותיים בחיים . לשם המחשה, במקומות הראשונים נמצאים אירועים של פטירת בן/ת זוג וגירושין, לעומת זאת מחלה של קרוב משפחה או אובדן חבר קרוב נתפסים כמפעילי מתח נפשי חלשים יותר בהשוואה לפרישה.
תיאור: סדנאות הכנה לפרישה
סדנאות הכנה לפרישה – מתן כלים כלכליים ומנטליים להיערכות לשנים שלאחר הפרישה, הסדנא מאפשרת למידה והעמקה בנושאים שהועלו בכנס ומתן כלים נוספים.
הסדנא מיועדת לבני 60+ כשנה לפני הפרישה.
כמות המשתתפים – 15-30 לקבוצה.
סדנא תורכב מ- 4 מפגשים באורך של שעה וחצי עד 3 שעות.
הנושאים לסדנאות:
תכנון והתנהלות כלכלית-פיננסיות נבונה
קצבאות ביטוח לאומי
מסלולי פרישה בחיסכון הפנסיוני
היבטי מיסוי וביטוח
אפשרויות תעסוקה
הכנה מנטלית
החל משנת 2017 מופעלים סדנאות הכנה לפרישה ברחבי הארץ באמצעות עמותת פעמונים.
בשנת 2017 התקיימו 60 דנאות ובשנת 2018 למעלה מ80 סדנאות.
מחקר מלווה – בימים אלו מוגש מסקנות מחקר מלווה לתכנית הבוחן את האפקטיביות של הסדנאות, המחקר בוצע ע"י מרכז פדרמן לחקר הרציונליות, האוניברסיטה העברית ירושלים.