הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

מרפאה מייעצת לחולי דמנציה ובני משפחתם

לאה אהרוני נטלי שפיר מיכל פליישר
מחוז צפון, קופ"ח מאוחדת, Israel

רקע: אחד מן האתגרים המשמעותיים ביותר בטיפול באוכלוסייה המבוגרת הוא התמודדות עם מספר הולך וגדל של אנשים החולים בדמנציה על סוגיה. לחולי דמנציה צרכים מגוונים ויש צורך בהערכה, הכוונה ועזרה במיצוי זכויות בתוך ומחוץ למערכת הבריאות. חולי דמנציה רבים אינם נמצאים במעקב מומחה לאחר שלב האבחון למרות צרכים רבים שאינם זוכים למענה מספק לאורך שלבי המחלה. דמנציה יוצרת עומס טיפול ניכר על בני המשפחה המטפלים, יותר מכל מחלה כרונית אחרת.

לפני כשנתיים נפתחה מרפאה ייעודית לחולי דמנציה בחיפה, הכוללת גריאטרית ועובדת סוציאלית.

תיאור ומטרות השירות:

  1. אבחון מוקדם של דמנציה, תוך טיפול בגורמים הפיכים לירידה קוגניטיבית.
  2. הערכה קוגניטיבית ותפקודית והערכת צרכים משפחתיים לצורך גיבוש תוכנית טיפול בתיאום ובהתאמה למשפחה.
  3. איתור וטיפול בבעיות זקנה לא מטופלות.
  4. הדרכת משפחה על דרכי התמודדות לא תרופתיות עם הפרעות התנהגות.
  5. עזרה והכוונה במיצוי זכויות.
  6. ליוויי ומעקב לאורך המחלה.
  7. הפניה ישירה לצוות פרה רפואי ושירותים אחרים בקופה ככל הנדרש.

ממצאים עיקריים: להלן נתונים על 186 מטופלים ראשונים אשר נבדקו במרפאה: 67% היו נשים. טווח גיל 55-105. 35% ניצולי שואה. למרפאה הגיעו בנוסף 220 מלווים, בני משפחה ולעיתים מטפלים אשר היו חלק מתהליך השיחה ובהמשך קיבלו ייעוץ והדרכה. 80% מהנבדקים פנו עקב ירידה מנטאלית, כ40% היו מאובחנים טרם הפניה. בין ההמלצות העיקריות שנתנו בסיום הביקור נציין:

ל 86% הומלץ שינוי תרופתי, השינוי העיקרי היה הפסקה או הפחתת תרופות. רבע מהם היה צורך בהמלצות תזונתיות, כמחציתם הופנו לריפוי בעסוק, שכלל בדרך כלל בדיקת בטיחות הבית ותרגול או הדרכה קוגניטיבית מספר דומה הופנה לפיזיותרפיה. 10% הופנו לקלינאית תקשורת לצורך בדיקת בליעה. בכל הנבדקים היתה התייחסות לאוסטיאופורוזיס, נפילות, ירידה בשמיעה וראיה. ל 40% הומלץ פניה לחוק סיעוד.

התערבויות סוציאליות כללו הדרכה למיצוי זכויות והתאמת שירותים בקהילה, הפעלת ביטוח סיעודי, חתימה על יפוי כח לנושאי גוף. בני משפחה ומטפלים של חולי דמנציה קיבלו הדרכה מעמיקה על המחלה, הדרכה להתמודדות עם בעיות התנהגות אופייניות. 40 משפחות בשנה אחרונה קיבלו ליווי מתמשך שכלל לעיתים ביקור בית.

כמחצית מהמטופלים חזרו למעקב רפואי לפחות פעם אחת. כל המשפחות קיבלו פרטים על פניה פלאפונית /מייל לצוות המרפאה לצורך התיעצות במקרה הצורך. הסיבות השכיחות לפניה טלפונית היו הפרעות התנהגות, חשד לדליריום ותופעות לואי מתרופות

מסקנות: מרפאה גריאטרית ייעודית למטופלים מבוגרים עם ירידה קוגניטיבית מאפשרת לחולים ובני משפחתם לעבור במקום אחד הערכה קוגניטיבית וגריאטרית מקיפים, תוך התייחסות למכלול הבעיות הרפואיות, בעיות זקנה ובעיות אופייניות לדמנציה, יחד עם התייחסות סוציאלית רחבה עם דגש על הדרכה על מחלת הדמנציה ודרכי התמודדות עם הבעיות האופייניות. בנוסף ניתן ליווי מתמשך לאורך שלבי מחלת הדמנציה.









Powered by Eventact EMS