הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

חישוב מסלול לעידוד עצמאות תפקודית

מטרת העבודה: בישראל קיימים גורמים שונים המביאים למיצוי נמוך של שירותים לזקנים בקהילה, ביניהם מערך שירותים בירוקרטי סבוך ומפוצל, היעדר מידע על שירותים, מודעות ומוטיבציה נמוכים מצד הלקוחות וחוסר בשיתופי פעולה בין נותני השירותים. לשם התמודדות עם אתגרים אלה פיתחו ג'וינט ישראל-אשל ומשרד הבריאות תכנית ניסוי למיצוי שירותים המבוססת על הנגשת מידע מותאם אישית ומכוון לפעולה. במסגרת התכנית פותחה מערכת טכנולוגית בשם ActiveNet, המהווה תשתית לקבלת החלטות מבוססות נתונים, הן ברמת הפרט והן ברמת נותני השירותים.

שיטות: הנגשת המידע ויישומו מבוססים על שני מרכיבים: מערכת מידע (ActiveNet), ומתודולוגיות עבודה של נותני השירותים. מערכת ActiveNet כוללת: מידע על שירותי בריאות, חברה ופנאי על פי תחומים ואזור גאוגרפי מוגדר; המלצות אישיות לשמירת תפקוד,וכלי לתכנון מערך שירותים. מתודולוגיות העבודה להפצה ושימוש במערכת כוללות: הנחלת תפיסה מקצועית, ותהליכי עבודה ארגוניים ובין ארגוניים.

ממצאים: מקבוצות מיקוד לשימוש במערכת ActiveNet עולה שביעות רצון גבוהה וצורך באתר מקוון המרכז מידע על שירותים בקהילה. משתמשים העידו כי ההמלצות מעודדות להתנהגות משמרת תפקוד והצהירו וכי יבצעו שימוש חוזר במערכת עבור עצמם ועבור בן משפחה. מהנתונים עולה בין היתר כי 42% סובל בעיות בשינה, 40% מבעיות ראייה, 60% בסיכון לנפילה, 60% מעוניין בפעילות חברתית מחוץ לבית, המשתמשים קיבלו המלצות בהתאם לרמת הסיכון והפנייה לשירותים. בקרב אנשי מקצוע קיימת הבנה והסכמה לגבי החשיבות והתרומה של המערכת עבור הזקן ועבור נותני השירותים.

מסקנות: המערכת ומתודולוגיות העבודה תורמים להנגשת מידע והנעה לפעולה, ובכך מסייעים בשמירת חיים עצמאיים, הן ע"י מניעה והן כחלק מטיפול. בשלב זה השימוש יעיל יותר באמצעות תיווך של אנשי מקצוע ומתנדבים. המערכת יכולה להוות פלטפורמה שתאגם את המידע על שירותים ברמה מקומית וארצית. יש להמשיך וללמוד את החסמים לשימוש וניצול יעיל יותר של שירותים בקהילה, ודרכים לשינוי התנהגותי שיקדמו שימוש במערכת ואורח חיים בריא שיביאו להיזקנות פעילה ומוצלחת









Powered by Eventact EMS