מטרה: לתאר פיתוח מודל שיקום אמבולטורי חדשני לאנשים זקנים המתגוררים בקהילה.
שיטות: אוכלוסיית היעד היא זקנים שעומדים בקריטריונים לקבלת שיקום לפי נוהל חוזר 2009, אמות מידה למתן טיפול שיקומי לקשישים. בשיתוף עם ועדה רב מקצועית פותח מודל מקצועי אחיד של גריאטריה שיקומית עם דגש על עבודת צוות ושילוב מקצועות הגריאטריה והשיקום. כמענה לקול קורא נבחרו גופים מפעילים שונים מעולם העסקי, החברתי, השיקומי והגריאטרי, שמקימים את השיקום בתשתיות קהילתיות שונות כמו בתי אבות, מועדונים וקניונים, במגזרים שונים. רוב המרכזים נמצאים בפרפריה. המשגבים יצטרכו לגייס את מימון קופות החולים וגם להתמודד עם חוסר באנשי מקצוע בפריפריה. מחקר מלווה יבחן את המודל של מתן שירותי שיקום בקהילה מבחינת מקצועית, תפעולית וכלכלית כדי לבנות את המודל האידיאלי שהוא בר קיימה.
ממצאים: בישראל קיימות מספר מסגרות שיקומיות קהילתיות: מרכזים לשיקום יום, יחידות לטיפול -
בית, מכוני פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק ומכוני שמיעה, שפה ודיבור בבית החולים ובקהילה. למרות קיומן של מסגרות שיקומיות אלו, במערכת השיקום הקהילתית קיימות מגבלות רבות. לדוגמא, מסגרות השיקום הינן ספורות ואינן מסוגלות לענות על צרכי האוכלוסייה הזקוקה לשירותי שיקום.
בכדי לענות על הצורך, משרד הבריאות בשיתוף פעולה עם ג`וינט ישראל - אשל פיתחו את משגב.
משגב הוא שירות המיועד לספק לזקנים עם ירידה תפקודית מענה שיקום הוליסטי המבוסס על מודל הסיווג הבינלאומי לבריאות ותפקוד. השירות משלב בין שתי תפיסות מקצועיות שהם שיקום )פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאיות תקשורת, תזונה, עבודה סוציאלית ופסיכולוגי) ואורח חיים בריא הכולל וגישה פסיכו חינוכית- חברתית ) לדוגמא, פעילות גופנית, תזונה ועצמאות תזונתית מותאמת תחלואה, שינה, ניהול מחלה, ועוד). זה נעשה תוך כדי התמקדות בלקוח ,והתייחסות למקומם של בני המשפחה המטפלים.
מסקנות: נפתחו שישה משגבים ברמת גן, ירושלים, באר שבע, נוף הגליל, קריית גת וברמלה. עד סוף 2019 ייפתחו עוד שתיים בשפרעם ואשדוד שיעלה היצע של שיקום אמבולטורי בארץ ב30%. עד היום במשגבים שוקמו מעל 100 מטופלים שרובם מעל גיל 65. הותחל באיסוף נתונים.