הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

בחינת התנהגות שוק הביטוח הסיעודי המסחרי בישראל ובמדינות נבחרות ב-OECD

שרונה צדוק - רוזנבלוט טוביה חורב רמי יוסף
ניהול מערכות בריאות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

רקע מדעי: גורמים רבים משפיעים על שוק הביטוח הסיעודי המסחרי. בצד הביקוש: תופעות כגון דחיקה החוצה, בחירה שלילית, סיכון מוסרי והתנהגות צרכנים, בצד ההיצע: תופעות של אי-ודאות אקטוארית והשפעות חיצוניות של רגולציה ושוק ההון. גם במדינות בהן הכיסוי הציבורי לטיפול הסיעודי דל, שוק הביטוח המסחרי קטן ואינו מפותח. בישראל, מעל 45% ממימון הטיפול הסיעודי פרטי. ב-2015 המימון הפרטי לטיפול עמד על כ-6.8 מיליארד ש"ח ופרמיות הביטוח הסיעודי 3.4 מיליארד. ב-2018 הפרמיות ששולמו עמדו על 4.2 מיליארד.

מטרת המחקר: בחינת התנהגות השוק והצרכנים בביטוחי סיעוד מסחריים בישראל ותיאור המצב בשווקים במדינות אחרות, לזיהוי מגמות וכשלי שוק.

שיטת המחקר: מחקר משולב שיטות הכולל מחקר איכותני, ניתוח מסמכים ובסיסי נתונים ומחקר כמותי, ראיונות טלפוניים של מדגם מייצג באוכלוסייה הבוגרת בישראל.

ממצאים: בגרמניה קיימות פוליסות פרטיות לצד הביטוח הציבורי, המהווים רובד ביטוחי ראשוני. הממשלה מסבסדת רכישת פוליסות מסחריות המהוות רובד ביטוחי נוסף, אך שיעור הבעלות עומד על 4% מהאוכלוסיה בלבד. ביפן השוק הפרטי בתחום זה קטן בעיקר בשל ה`דחיקה החוצה` של המערכת הציבורית. בארה"ב מספר המבטחים המציעים פוליסה מסחרית הצטמצם בכ–90% בשני עשורים, ובבריטניה לא ניתן לרכוש פוליסות אלו.

בישראל, קיימות מעל 5 מיליון פוליסות מסחריות. בבחינת הרוכשים פוליסות סיעוד נמצאה מובהקות סטטיסטית למאפייני גיל, השכלה והגדרה דתית, אך לא נמצא קשר לתפיסה עצמית של מצב הבריאות ולא להערכת המרואיין על היקף הכיסוי הציבורי ביחס לצרכים. ידע בנושא הזכאות לגמלת ביטוח לאומי נמצא קשור במובהק לבעלות על פוליסת סיעוד, אך לא לעמדה חיובית בנוגע לאחריות המדינה למימון הטיפול הסיעודי.

מסקנות: מערך הביטוח הסיעודי בישראל נשען, בין היתר, על שוק מסחרי גדול. לאור ביטול פוליסות קבוצתיות והודעות המבטחים על כוונתן להפסיק לשווק פוליסות פרט מסויימות, יש חשיבות מרובה להבנת הגורמים המשפיעים על הביקוש וההיצע של פוליסות אלו. התכחשות לסיכון, תפיסה מוטעית של הכיסוי הציבורי ואוריינות ביטוחית מוגבלת של הציבור מחד, ושינויים רגולטורים או החלטות המבטחים מאידך, עלולים להתבטא בשינויים דרמטיים בשוק הביטוח הסיעודי המסחרי.

המחקר קיבל מימון מהמכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות

שרונה צדוק - רוזנבלוט
שרונה צדוק - רוזנבלוט
דוקטורנטית
אונ' בן-גוריון בנגב








Powered by Eventact EMS