הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הרפורמה בביטוח סיעוד: השנה הראשונה מנקודת המבט של המוסד לביטוח לאומי

שרון אסיסקוביץ 2 ארנה זמיר 1
1אגף הסיעוד, המוסד לביטוח לאומי, ישראל
2מינהל המחקר והתכנון, המוסד לביטוח לאומי, ישראל

בנובמבר 2018 נכנסה לתוקפה הפעימה הראשונה של רפורמה בתוכנית ביטוח סיעוד הכלולה בחוק הביטוח הלאומי. שני ראשיה העיקריים של הרפורמה היו מעבר משלוש רמות גמלה לשש רמות גמלה והרחבת השימוש בגמלאות כספיות לצד גמלאות בעין, תוך ניתוק התניית גמלאות כספיות ברכישת שירותי סיעוד דוגמת טיפול אישי בבית. המעבר לשש רמות גמלה עתיד להסתיים בתחילת 2021 עם השלמת הגדלת מספר יחידות השירות השבועיות ברמות 6-3.

יישום רפורמה זו התלווה לשינויים מהותיים נוספים שנערכו בתוכנית ביטוח סיעוד בזמן דומה, ובהם: שינוי בפרמטרים המשמשים להערכת התלות, ביטול הועדות המקצועיות המקומיות והעברת האחריות לביצוע תפקידיהן למוסד לביטוח לאומי ומתן אפשרות להעסקת בני משפחה כמטפלים (בתנאים מסוימים).

הרפורמה בביטוח סיעוד, לצד השינויים הנוספים, הובילה לשינויים מהותיים בהתנהלות התובעים והזכאים לגמלת סיעוד מזה ולהתנהלות המוסד לביטוח לאומי מזה. בהרצאה בכוונתנו להציג בקצרה הן את היערכות המוסד לביטוח לאומי ליישום הרפורמה והשינויים הנוספים והן מספר נתונים מרכזיים – עדכניים ככל שניתן יהיה סמוך למועד הכנס – אודות השלכות הרפורמה על הזכאים והשינויים בהעדפותיהם דוגמת התפלגות רמות הגמלה החדשות ושיעורי הבחירה בגמלאות משולבות או בגמלאות בכסף בלבד – והאם יש הבדלים בין קבוצות שונות של זכאים לפי מאפיינים מסוימים דוגמת מין וגיל וזכאים ותיקים/חדשים (וכן מאפיינים נוספים).

הצגת הנתונים על התנהלות הציבור מזה והמוסד לביטוח לאומי מזה תהווה פתח לדיון על ההשלכות הציבוריות, החברתיות והכלכליות השונות של הרפורמה על הציבור בכללו, על האוכלוסייה הקשישה, על הזכאים לגמלת סיעוד, על נותני השירותים ועל המוסד לביטוח לאומי.









Powered by Eventact EMS