הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

תמיכה למשתתפים בקבוצת תמכה

לאה אברמוביץ
המכון ללימודי זקנה, יד שרה, Israel

הקסם והכוח של עבודה קבוצתית מתגלה במיוחד בקבוצות תמיכה לאנשים השותפים לבעיה משותפת: אלמנות טריות, טיפול בילד חריג, התמודדות עם בן זוג דמנטי וכ"ו. ביד שרה אנו מקיימים 3-4 סוגים של קבוצות תמיכה למטפלים בחולים כרוניים, בבן זוג או הורה עם אלצהיימר, ואלמנות שפעם היו בקבוצות הקודמות. הם נפגשים פעם .שבועיים והתרומה היא עצומה..

"אני יכולה להגיד דברים כאן שלא הייתי מגלה לאף אחד," אומרת משתתפת בקבוצת נשים שבעליהם עם דמנציים מתקדמת. הדינמיקה בקבוצות אלה מרשימה ביותר: האמפטיה והניסיון שכל אחד רכש מאפשרת שינויים שלא נעשו ע" תרפיסט מקצוע פרטי, בן משפחה אוהב או חברה מאוהדת. נושאים כמו לקחת עובד זר לגור בבית ע"ח הפרטיות של בן הזוג הבריא ולוותר על התווית המטפל האחראית הבלעדי ומאידך לגלות מחשבות של "די, שיגמר כבר הסיוט הזו" והתלבטות כמה להניס את הילדים לטיפול עומד בסטירה באותו מטפל של תסכול ואפילו כעס נסתר ואכזבה שהם פחות מעורבים ופחות מבינים.

"צוחקים ביחד, בוכים ביחד, מרגישים הרבה פחות לבד" ומוצאים רוויה לדעת שהם לא לבד. כמובן יש גם את הצעד המעשי, רכישת שירותים או ציוד, חיתולים בזול, רופא אמפטי ומומחה, איך לעמוד על המקח עם המטפלים וכ"ו. החשיבות לטפל בעצמם, לשחרר, להתחלק בעול מקבל חיזוקים בקבוצה יחד עם ההיבטים הפרקטיים:: לומדים מידע על המחלות ומה קורה לחולי דמנציה , איזה זכויות יש ועצות איך להתמודד עם התנהגויות קשות.

ובעיקר לומדים לטפל בעצמם, ללכת לטיפול רפואי שלהם, לאכול ולשתות ולקבל מספיק שינה ולהתעסק עם משהוא מחוץ לתפקיד המטפל, לערב גם הרשויות הפורמליות (אנשי מקצוע) והבלתי פורמליות—להתחלק עם אחים, בני משפחה רחוקים יותר אפילו חברים שרוצים לעזור ולמצוא זמן ואנרגיות לזרום, לקבל את המצב שלא ניתן לשנות והתגובות הטבעיות שלהם .ולהאמין שיש חיים מעבר למצב הנוכחי.

לאה אברמוביץ
לאה אברמוביץ
עובדת סוציאלית, מרכזת
יד שרה








Powered by Eventact EMS