הכינוס ה-56 של האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת

הפרופיל הקליני של מועמדים מבוגרים לשתל שבלול

יפעת יער-סופר 1,2 הילית מיכאליס 1,2 יהודית חן 1 מינקה הילדסהיימר 1,2 ישגב שפירא 3,4 יעל הנקין 1,2
1מכון שמיעה, שפה ודיבור, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר, ישראל
2החוג להפרעות בתקשורת, בית הספר למקצועות הבריאות ע"ש סטנלי שטייר, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב, ישראל
3מחלקת אף אוזן גרון, ניתוחי ראש צוואר, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר, ישראל
4אוניברסיטת תל אביב, בית הספר לרפואה, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, ישראל

פיתוחים טכנולוגיים, שיפור הטכניקה הניתוחית והתוצאות השמיעתיות עם שתל השבלול הובילו בשנים האחרונות להרחבת ההתוויות הקליניות להשתלה. הפרופיל הקליני הנוכחי של המועמדים לשתל שבלול צפוי להשתנות בהתאמה, אך נחקר באופן חלקי בלבד. מטרת העבודה הנוכחית הייתה להעריך את המאפיינים הקליניים של מבוגרים שהגיעו להערכת מועמדות לשתל שבלול במרכז הרפואי שיבא, ולהשוות בין נתוני המועמדים שהושתלו לאלה שלא עברו השתלה. משתני רקע דמוגרפיים, נתונים רפואיים ותוצאות הערכה שמיעתית מקיפה נדלו באופן רטרוספקטיבי עבור כלל המבוגרים שהגיעו להערכת מועמדות בשנים 2016-2018. גילם הממוצע של 95 המועמדים היה 52 שנים (טווח 18-87). שלושים ואחד היו מועמדים להשתלה שנייה עוקבת. מועד הופעת הליקוי השמיעתי היה פוסט- (50), פרה- (27) או פרילינגואלי (16). מרבית המועמדים (83) הציגו לקות שמיעה דו-צידית, 8 לקות שמיעה אסימטרית, ו-4 לקות שמיעה חד-צידית. באוזן המועמדת להשתלה סף השמיעה
הממוצע (תדרים KHz 0.5, 1, 2, 4) היה 105dBHL (טווח: 58dBHL -העדר תגובה) וציון במבחן תפיסת מילים חד הברתיות בסט פתוח היה 26% (טווח: 0-75%). בסיום תהליך המועמדות, 50 מועמדים (53% מכלל המועמדים) נמצאו כמתאימים והושתלו. השוואת מאפייני קבוצת המועמדים שהושתלו לקבוצת המועמדים שלא עברו השתלה הצביעה על הבדלים מובהקים במשתנים הבאים:

1. מגדר-אחוז גבוה יותר של נשים (68% לעומת 44%);

2. גיל צעיר יותר (47 לעומת 57 שנים);

3. סף שמיעה גבוה יותר באוזן המועמדת להשתלה (108dBHL לעומת 101dBHL).

עם זאת, נמצא דמיון בין קבוצת המועמדים שהושתלו לקבוצת המועמדים שלא עברו השתלה במשתנים הבאים:

1. סף שמיעה באוזן הנגדית (75,78dBHL);

2. ציון במבחן תפיסת מילים חד הברתיות באוזן המועמדת להשתלה (28,23%) ובאוזן הנגדית (43,47%);

3. ציון (30,35%) בשאלון ה-(Speech Spatial Qualities (SSQ

4. ממצאי הדמיית אוזן פנימית.
מבין קבוצת המועמדים שלא הושתלו (45), 51% בחרו לא להתקדם בתהליך לקראת השתלה, על אף המלצת צוות ההערכה להמשך התהליך, 18% הציגו נתונים שמיעתיים מעבר להתוויות להשתלה והופנו להמשך שיקום באמצעות מכשירי שמיעה, 14% המשיכו את תהליך המועמדות במרכז שתל אחר, 11% נדחו עקב התווית נגד רפואית, ו- 6% נמצאו לא מתאימים בשל פרוגנוזה ירודה וציפיות לא תואמות. לסיכום, למרות מגמה קלינית של הרחבת ההתוויות להשתלה, מרבית המועמדים המופנים להערכה בשנים האחרונות עדיין מציגים פרופיל קליני הכולל ליקוי שמיעה עמוק באוזן המועמדת להשתלה וציוני תפיסת דיבור נמוכים בסט פתוח. בנוסף, יש לבחון את קבוצת המועמדים שנמצאו מתאימים להשתלה, אך בחרו להשהות את תהליך מועמדותם. הכרת מאפייני המועמדים מאפשרת לצוות ההערכה לקדם ייעוץ קליני המותאם אישית לצרכי המועמד, תוך מתן דגש להשלכותיו השליליות של שיקום שמיעתי לא מיטבי על כישורים שמיעתיים, קוגניטיביים וחברתיים.









Powered by Eventact EMS