הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

'פנאי למרותקי בית'

תמר טלמור
ג'וינט ישראל, אשל, Israel

מטרת התכנית: קידום איכות חיים ע"י מעורבות בעיסוקים בעלי משמעות עבור המרותקים לביתם, בכל גיל ובכל מצב בריאותי ותפקודי.

בזקנה ישנה עליה משמעותית בזמן הפנוי אותו יש למלא.

מחקרים מצאו כי, ככל שאתה מבוגר יותר- כך אתה פחות שבע- רצון מהאופן בו אתה מעביר את זמנך. עוד נמצא, כי הזקן המרותק לביתו פגיע יותר- פיזית, בריאותית ונפשית ומתקשה לקחת חלק בפעילויות החברתיות. כל זאת, לצד אובדנים שונים- חושפים את הזקן לבדידות ופוגעים באיכות ובתוחלת חייו.

אי- לכך, תוחלת החיים הארוכה מחייבת התייחסות יצירתית לעיסוקי הפנאי של הזקן המרותק לביתו.

שיטות: שת"פ בין אשל למשרד הרווחה- השרות לאזרחים ותיקים, הוביל לפיתוח התכנית 'פנאי למרותקי בית'. התכנית מנגישה פנאי לחברי הקהילה התומכת המרותקים לביתם, במטרה לקדם איכות חיים ולסייע בצמצום הבדידות. תכנית זו עולה בקנה אחד עם התפיסה הכוללת שלAging In Place ומהווה חלק משדרוג מערך שירותי הקהילה התומכת.

הגישה המובילה את התכנית ה'גישה המאפשרת' –מאפשרת לאדם לעסוק בדבר משמעותי ובעל ערך עבורו ולמצות את יכולותיו, זאת על אף ההתמודדות עם מצבים מורכבים פיזית/ קוגניטיבית/ רגשית והיותו מרותק לביתו.

רכזת התכנית בעלת אחריות כוללת על איתור פעילות פנאי המשמעותית למרותק הבית, תוך התאמה לכישוריו ורצונותיו, חשיפתו למגוון הפעילויות והשירותים ברשות, זאת כחלק מההפעלה והריכוז של התוכנית באמצעות מתנדבים.

תוצאות: הטמעת גישה חדשה בקרב אנשי המקצוע ובקרב קובעי מדיניות ויצירת שיתופי פעולה והטמעת התכנית בקהילות תומכות ב- 38 רשויות ברחבי הארץ תוך מתן הכשרה וליווי ע"י אנשי מקצוע מיומנים מתחום הריפוי בעיסוק.

מסקנות: לצורך פיתוח שירות מוכוון ולמען הצלחת התכנית נדרשת שותפות של חברי הקהילה המקיפה את מרותק הבית בחזקת 'שמור לי - ואשמור לך'.

קהילה חזקה נמדדת ביכולתה לתמוך גם בחבריה 'השקופים'.

המפגש של המתנדב והמרותק לביתו סביב הפעילות המשותפת מהווה פלטפורמה אדירה לתחושת סיפוק וגאווה ולתרומה חשובה לקהילה, בה חבריה מזדקנים ויכולותיהם פוחתות. לכך יש השפעה מכרעת על תחושת הרווחה האישית ואיכות חיי חברי הקהילה.









Powered by Eventact EMS