הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

קהילה לדורות

אודליה כרמי
ג'וינט ישראל, אשל, Israel

מטרת העבודה: הגידול בתוחלת החיים והעלייה המואצת הצפויה במספר האזרחים הוותיקים בעשורים הקרובים והמגמה של "הזדקנות בקהילה", מחייבים הנגשת שירותים רבים יותר בקהילה, למגוון הצרכים של האזרחים הוותיקים. יכולתם של המוסדות לתת מענה הוליסטי לאתגרי הזקנה כמו בדידות, קשיים בניידות או סוגיית המשמעות והערך בזקנה הינה מוגבלת. הקהילה יכולה לקדם את הרווחה הפיסית והנפשית של הזקן ע"י מתן הזדמנות לזקנה פעילה, השתתפות בקהילה ושימשו במשאבי קהילה. מגמה זו הובילה את משרד הרווחה ואשל-ג`וינט לפתח את הגישה הקהילתית בזקנה שבה הקהילה יכולה לשמש כאמצעי, זירה או מטרה על מנת לשפר את איכות חייו של הזקן.

תוכנית קהילה לדורות היא תוכנית המשותפת לקרן הורוביץ, משרד הרווחה וג`וינט אשל . התוכנית עושה שימוש בקהילה כמטרה ומבקשת לפתח קהילה מיטיבה עבור זקניה.

שיטות העבודה:

בתכנית "קהילה לדורות" שלושה מוקדי פעילות משמעותיים של התערבות מתוך ראיה הוליסטית של הפרט-המשפחה-הקהילה-החברה:

1. התערבות ממוקדת האזרח הוותיק ומשפחתו – שירות פרטני בגישה קהילתית כמענה לצרכים של חברי הקהילה ובני משפחותיהם. בתכנית זו, יושם דגש על יכולותיו וכוחותיו של האזרח הוותיק.

2. התערבות ממוקדת קהילה – שותפות עם האזרחים הוותיקים בתהליכי קבלת ההחלטות הנוגעים לדרך הפעלתה, קשר ותמיכה הדדית בין חברי הקהילה וחיבור בין התכנית והחברים בה לבין הקהילה במרחב הגיאוגרפי וברשות המקומית (פיזית וחברתית).

3. התערבות ממוקדת ארגונים ושירותים- חתירה ליצירת מסגרת פעולה המאפשרת לבעלי עניין מסוגים שונים לחבור יחד כדי ליצור השפעה חיובית רחבה בסוגית השירותים לאזרחים הוותיקים בתחומים שונים, ביניהם נגישות, בריאות, סביבה, צדק ושוויון הזדמנויות.

ממצאים ומסקנות: התוכנית נמצאת לקראת פרסום הדוח הראשון וממצאיו יוצגו בכנס .מפגש עם התושבים והרשויות מלמד כי ההתערבות הקהילתית בעלת משמעות רבה עבור חברי הקהילה הזקנים והקהילה כולה.









Powered by Eventact EMS