תכנית לממה היא פרי שיתוף פעולה ייחודיי בין אגף החינוך בעיריית נצרת עילית לבין בית האבות נוף העמק בעיר. תכניות רב דוריות מאפיינות את עבודת בית האבות במשך שנות פעילותו אך במהלך 2017 הוקמה וועדת היגוי בין אגפית על מנת לקדם את שילוב ועירוב ילדי העיר עם קשישים החיים במוסד. התכנית פועלת משנת 2018 ומשלבת ילדי כיתות ג וד בפעילות אחרי בית ספר עם דיירי מחלקת תשושים בבית האבות.
מטרות תכנית חממה: 1. חיזוק קשר בין דורי בין ילדי הצהרון לבין דיירי המחלקה. 2. עידוד למציאת משמעות והפחתת תחושת בדידות בקרב דיירי מחלקת תשושים 3. קידום ערכי סובלנות כלפי גיל בקרב ילדי בית הספר והוריהם אשר היו מעורבים בתכנית 4.מסגרת בייתית ותומכת לידי חממה אשר נבחרו במיוחד לתכנית על ידי וועדת היגוי משותפת באגף החינוך ובאגף השירותים החברתיים בעיר.
תיאור התכנית: בימים אלו אנו מפעילים שנה שנייה את תכנית חממה. בתכנית משתתפים כ20 דיירי מחלקת תשושים ו19 ילדי חממה. הילדים לומדים בבית ספר סמוך לבית האבות ומגיעים יחד עם מורה מטעמם בתום שעות הלימודים לצהרון במחלקה. פעילות הצהרון כוללת ארוחת צהריים משותפת ולאחר מכן זמן שקט (הכנת שיעורי בית / מנוחה) . החלק השני של הצהרון כולל פעילות חברתית מובנת בהנחיית צוות המחלקה והמורה המלווה. לאורך השנה היה פרויקט מרכזי משותף של הילדים והדיירים (קבות שירה משותפת) ובמהל השנה לרבות תקופות החגים והחופשים מבית הספר הילדים שולבו בפעילות המחלקה.
ממצאי התכנית: לתכנית השפעות נרחבות על ילדי החממה - מדווחים על תחושת בייתיות, אימוץ סבא וסבתא, בית הספר דיווח על שיפור בהתנהגות של ילדי חממה במהלך יום הלימודים. ההשפעות הנרחבות הן גם על דיירי המחלקה - שתחילה הביעו חשש להשתתף בתכנית שלמעשה "גוזלת" מהם את מנוחת הצהריים שלהם - חשים קשר חם עם הילדים, מחכים לבואם, מרגישים ש"זקוקים" להם מחכים לשעות הפעילות המשותפות . ההשפעות של תכנית חממה ניכרות גם על הצוות המטפל- תחילה הצוות הביע חשש "מעבודה נוספת " (לשמור על ילדים בזמן צהרון) אך במהרה הצוות מצא עצמו "נסחף" בשמחת החיים שילדים מביאים עימם לכל מפגש והרעש וההמולה שאפיינה את הפגישות הראשונות הפכה לתחושת "חיים" שממלאת מחדש את הבית . הצוות מדווח על תחושות של שליחות ומניעת שחיקה בעבודה ומודה על ההזדמנות להרחיב את העבודה היומיומית מעבודה עם קשישים לעבודה גם עם ילדים.
ברצאה נציג את תהליך שיתוף הפעולה הייחודי עם אגף החינוך בעירייה לקידום התכנית - מבחינת תקצוב ובחירת המסגרת החינוכית המתאימה. כמו כן נציג את תהליך העבודה עם דיירי הבית בקבלת הילדים לפעילו תמשותפת לצד תהליך העבודה עם ילדים לקבלת הדיירים בתום יום לימודים.