הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

השימוש בקלנועיות על יד זקנים במרחב העירוני: סדר יום מחקרי

מיכל איזקסון דב ברקאי
החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה

מטרת העבודה: ככל שהחברה מזדקנת, ניידות הזקנים נעשית מורכבת יותר. זקנים שהתניידו בכלי רכב מפסיקים להשתמש בו עקב מגבלות בריאותיות. הזקנים נעשים תלותיים באחרים. על מנת לאפשר המשך פעילות עצמאית, שבחלקה כרוכה בניידות, זקנים החלו להשתמש בקלנועית, כלי תחבורה חשמלי קטן המאפשר נסיעה על מדרכות וללא צורך ברישיון נהיגה. הקלנועית מאפשר ניידות בעלת גמישות תנועה מרבית הכוללת יכולת גישה למרכזי קניות ומוקדי שרות אחרים המשמשים זקנים.

השימוש הגובר בקלנועיות באופן משמעותי על ידי זקנים, בעיקר באזורים עירוניים, מחייב לבחון את ההשלכות הצפויות על המשתמשים, על אוכלוסיית הולכי הרגל ועל הסביבה העירונית המשמשת לנסיעה. הבעיה המרכזית הנובעת משימוש בקלנועיות על ידי זקנים מתבטאת בבטיחות המשתמש ואוכלוסיית הולכי הרגל הנאלצים לחלוק תוואי משותף במדרכות. מקרי תאונות בין הולכי רגל וקלנועיות נמצאת במגמת עלייה.

שיטה: הרצאה זו מסתמכת על סקירת הספרות המחקרית והרגולטורית הקיימת אודות שימוש בקלנועיות.

ממצאים: השוואה בין לאומית מצאה כי נכון להיום, ברוב מדינות העולם אין צורך ברישוי לקלנועית ורישיון להפעלתן. מכיוון שתנועת הקלנועיות מוגבלת באזורים עירוניים למדרכות בלבד, למעט תנועה בחציית כביש או במקום שאין מדרכות, החיכוך עם הולכי הרגל מהווה גורם לתאונות. כמו כן, המרחבים המשמשים לנסיעה בקלנועית הינם רוויי מכשולים פיזיים הנובעים מתכנון ו/או ביצוע לקוי כדוגמת, שיפועים לא מתאימים, מהמורות, עמודי תאורה ותמרור וריהוט רחוב, והפרעות כדוגמת מכוניות חונות על המדרכה, המקשים על תנועת הקלנועיות. בעיה נוספת נוגעת לחוסר מענה לחניית הקלנועיות במרחב העירוני.

מסקנות: כפועל יוצא של האמור לעיל, אנו מציעים סדר יום מחקרי ביחס לשימוש בקלנועיות כך שיתרמו לרווחת הזקן תוך השתלבות מיטבית עם הסביבה הבנויה:

  1. התמקדות במאפייני המשתמשים הפוטנציאלים, מאפייני השימוש הצפויים והשפעתם על המטפלים ועל המשתמשים.
  2. העמקת ההבנה ביחס למשמעויות התכנוניות של שימוש גובר בקלנועיות ביחס לתכנון עירוני וכן תכנון תחבורה.
  3. היבטים של בטיחות ורישוי קלנועיות.








Powered by Eventact EMS