הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

הבדלים בפעילות ובניידות בקרב זקנים משתתפים ולא משתתפים במועדון גיל הזהב בטורעאן

author.DisplayName author.DisplayName author.DisplayName
החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, ישראל

מטרת העבודה: מחקר זה בדק את הקשר בין ההתנהגות המרחבית וגודל שטח המחיה, ואיכות חייהם ורווחתם הנפשית של זקנים המשתתפים ושאינם משתתפים במועדון גיל הזהב בכפר טורעאן. שאלת המחקר שבה מחקר זה עוסק הוא: מה הם ההבדלים בפעילות ובניידות בקרב זקנים המשתתפים לבין אלו שאינם משתתפים במועדון גיל הזהב טורעאן, ומה מידת הקשר בין ניידות ואיכות חייהם ורווחתם הרגשית?

שיטות: לשם כך נעשה שימוש במכשירי GPS, ובוצעו ראיונות עם אוכלוסיית היעד של המחקר. הקבוצה מנתה 20 זקנים, מהכפר, בחלוקה מגדרית שווה. מטרת המחקר הייתה לבחון האם ההשתתפות של זקנים במועדון גיל הזהב קשורה בניידות ובשטח מחיה גדול יותר, שבתורם קשורים לרמות לרווחה, ושביעות רצון גבוהים יותר, ובדידות נמוכה יותר, בהשוואה לזקנים שאינם משתתפים בפעילויות של מועדון גיל הזהב.

ממצאים: מהממצאים העיקריים של המחקר, עולה כי זקנים המשתתפים במועדון גיל הזהב, ביטאו שביעות רצון מהחיים גבוהה יותר, מזקנים שאינם משתתפים במועדון. בנוסף לכך זקנים המשתתפים במועדון, דיווחו על מידת בדידות נמוכה מזקנים שאינם משתתפים. כמו כן נמצא הבדל בשטח המחיה, בין זקנים משתתפים וזקנים שאינם משתתפים, במועדון גיל הזהב, כך שאצל זקנים משתתפים שטח המחיה גדול יותר, מאשר זקנים שאינם משתתפים. במחקר לא נמצא הבדל על רקע מגדרי, בין זקנים וזקנות בשטח המחיה. המחקר הנוכחי מהווה נדבך נוסף בהבנת מידת ההשפעה של הניידות וגודל שטח המחיה על איכות חייהם ורווחתם הנפשית של זקנים המשתתפים לבין אלו שאינם משתתפים בפעילות חברתית במועדון גיל הזהב בכפר טורעאן.

מסקנות: ניתן להסביר ממצאי המחקר, שמעידים על הבדל מובהק בין זקנים המשתתפים ולא משתתפים במועדון גיל הזהב, בשלושת המשתנים התלויים, מידת שביעות רצון מהחיים, מידת הבדידות ושטח המחיה, בכך שהתיאוריות של החוקרים בנושא זקנה פעילה, ופעלתנות בגיל זקנה, מעידים על כך שככל שהזקן היה פעיל בגיל הזקנה, ויצר רשת חברתית עבורו, זה יתרום להגדלת שטח המחיה שלו, לשביעות רצון גבוהה מהחיים, וירידה במידת הבדידות. מאחר שזהו מחקר ראשון בתחום זה הנעשה בחברה הערבית בישראל בכלל ובטורעאן בפרט, הרי שיש לו השלכות לחקר החברה הערבית. ההתאמה בין הממצאים להשערות ולספרות המחקר הקיימת רומזת לכך שיתכן ואספקטים אלו של זקנה אינם תלויי תרבות.









Powered by Eventact EMS