מחקרים מצאו כי קיים קשר חיובי בין משאבים שונים של הפרט, למשל תמיכה חברתית ותפיסת שליטה, נמצאו קשורים לרמות דיכאון נמוכות יותר, לרמה גבוהה יותר של רגשות חיוביים, ואיכות חיים (,(Golden et al., 2009 ואלו מובילים לסיכון מופחת של מחלות גופניות ונפשיות ותמותה ולמדדים פיזיולוגיים טובים יותר במצבי דחק . עוד נמצא כי למצבי דחק יש השפעה שלילית על שונות קצב הלב, המהווה אינידקטור לבריאות.
מטרת המחקר: לבדוק את הקשר בין המשאבים האישיים - תמיכה חברתית, תפיסת שליטה -ומצב רגשי ופיזי בקרב זקנים המתגוררים בדיור המוגן.
משתתפים: במחקר השתתפו 197 גברים ונשים המתגוררים בדיור מוגן, טווח הגילאים של המשתתפים 93-67.
קריטריונים להכללה: עצמאיים תפקודית, שאינם מאובחנים כבעלי ירידה קוגניטיבית משמעותית, דוברי עברית, ואשר מתגוררים בדיור המוגן שלושה חודשים לפחות. לא נכללו משתתפים הסובלים ממחלות כרוניות בעלות השפעה ישירה על שונות קצב הלב, או אשר יש להם קוצב לב. המשתתפים מלאו שאלונים, ועברו מדידת שונות קצב לב אשר התבצעה באמצעות מכשיר ECG שחובר למחשב נייד שערכה רישום אק"ג ושונות קצב לב במשך 15 דקות.
ממצאים: המשאבים של תמיכה ושליטה נתפסת נמצאו קשורים זה בזה, ושניהם נקשרו באופן חיובי וחזק לרגשות חיוביים ובאופן שלילי לרגשות שליליים. לגבי מדדי HRV, רגשות שליליים חזקים יותר היו קשורים למדד HRV נמוך יותר .
מסקנות: לאור התפקיד של תפיסת השליטה והתמיכה, והתפקיד המתווך של הרגשות למדד הפיזיולוגי HRV, חשוב לזהות את המשאבים העומדים לרשות האדם המבוגר בתהליך התמודדות עם מצבי דחק שונים. בחינת שינויים אפשריים בתפיסת השליטה והתמיכה, תאפשר בניית פרופיל לזקנים בסיכון המדווחים על רמות מצוקה גבוהות במגוון צמתים של שינוי כמו גם על ירידה בתפקוד הפיזי ובהתאם, ניתן יהיה למקד משאבים טיפוליים ולאפשר הפחתת סימפטומים של דחק והפחתת רמת הרגשות השליליים.