הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

היחס של יזמים טכנולוגים לשוק הזקנה: סיפור של פוטנציאל מפוספס

מיכל איזקסון רינה נאור
החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, ישראל

מטרת העבודה: ברחבי העולם, הגידול באוכלוסיית המבוגרים מהווה גורם צמיחה בתעשיות רבות. לפיתוחים טכנולוגים פוטנציאל לסייע בהתמודדות עם שינויים שהינם השפעות של גיל מתקדם, לעודד פעילויות ותחומי עניין חדשים, להקל על תקשורת, לקדם ידע, לרומם מצבי רוח, וכן לשפר מצב פסיכולוגי. בארה"ב בלבד ישנם 111 מיליון אנשים בגילאי 50+ המהווים כוח כלכלי חזק עם כח קניה של 4.35 טריליון דולר. אוכלוסייה זו מייצרת הזדמנות לא ממומשת לצמיחה ולחדשנות. למרות שהפוטנציאל העסקי בשוק הזקנה זוכה להכרה, הוא לא זוכה לרמת עניין לו היינו מצפים בקרב יזמים כפי שאנו עדים בתחומים אחרים כמו אבטחת מידע, סייבר ותקשורת.

מחקר זה בוחן את הגורמים המשפיעים על התעניינותם של יזמים בבואם לבחון את האוכלוסייה המבוגרת כשוק אפשרי עבור יזמות טכנולוגית. המחקר בוחן שני היבטים כגורמים משפיעים, יחסם של היזמים לאוכלוסייה המבוגרת והידע שלהם לגבי תהליך ההזדקנות, ומתמקד בקשר בין היבטים אלו לנכונות היזמים לשקול את שוק המבוגרים כשוק פוטנציאלי.

שיטות: מטרה זו נבחנה באמצעות סקר שנערך בקרב מאה יזמים אשר גויסו בדגימת כדור שלג.

ממצאים: תוצאות המחקר מראים שבעוד שפוטנציאל עסקי הינו אלמנט מרכזי המשפיע על יזמים בבואם לבחור אוכלוסיית יעד עבור המיזם שלהם, הוא אינו הגורם היחיד. לרמת הידע שיש ליזם אודות תהליכי ההזדקנות יש תפקיד מכריע בהחלטה זו. יזמים שרמת ידיעותיהם יותר גבוהה יהיו בעלי נטייה גבוהה יותר לבחור את אוכלוסיית המבוגרים כקהל פוטנציאלי עבור המיזם שלהם. גורם משפיע נוסף הוא תחום העיסוק של היזם, יזמים בעלי מיזמים בתחום הבריאות, הינם בעלי נכונות גבוהה יותר לראות באוכלוסיית המבוגרים כקהל יעד עבור המיזם שלהם. לא נמצא שתפיסות גילניות משפיעות על החלטת היזמים.

מסקנות: ממצאים אלו תורמים לדיון אודות הדרכים בהם ניתן לרתום את תעשיית ההזנק לטובת אוכלוסיית המבוגרים. באמצעותן ניתן לפתח תוכניות פעולה ממוקדות בקרב יזמים במטרה להגדיל את היזמות בתחום הזקנה. על תוכניות אלו לעסוק בהקניית ידע על תהליכי זקנה ליזמים, תהליך המצריך מעורבות פעילה של גרונטולוגים.









Powered by Eventact EMS