הכינוס הדו שנתי ה-23 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, 17-18 בפברואר,2020

טכנולוגית תקשורת כאמצעי להפגת בדידות ושיפור רווחה נפשית. ממצאי פיילוט בטכנולוגית יוניפר-קייר

מיכל איזקסון 1 איריס כהן 1 כרמית-נעה שפיגלמן 2
1החוג לגרונטולוגיה, אוניברסיטת חיפה, ישראל
2החוג לבריאות נפש קהילתית, אוניברסיטת חיפה, ישראל

מטרת ההצגה: לבדידות השלכות נרחבות, ולאור הגידול בתוחלת החיים ישנה דחיפות רבה לחפש לה פתרונות ברי קיימא המפיגות בדידות. לטכנולוגית מידע ותקשורת הפוטנציאל להקל על בדידותם של אנשים זקנים. מחקר זה בא לבחון את הפוטנציאל של שימוש בטכנולוגייתICT להפגת בדידות ושיפור איכות החיים בקרב זקנים מעל גיל 80, המרותקים לביתם ובעלי נגישות וניידות מוגבלים, באמצעות פלטפורמה טכנולוגית הנשענת על מדיה מוכרת (טלוויזיה) ומאפשרת הנגשת תכניות התערבות מגוונות עם בני משפחה וחברים, והשתתפות במגוון פעילויות מרחוק בזמן אמת, מבית המשתתף.

השיטה: במחקר נעשה שימוש בנתונים שנאספו מ 40 משתתפים בגילאי 80+ בארה"ב, במסגרת שיתוף פעולה בין ארגון JFS וחברת יוניפר-קייר טכנולוגיות. המשתתפים מילאו שאלונים למדידת בדידות, הערכת דיכאון , רווחה נפשית ובדיקת מעורבות חברתית. הנתונים נאספו בשתי נקודות זמן בתחילת הניסוי (T0) וכעבור 4-5 שבועות של שימוש במערכת (T1).

הממצאים: נמצא קשר בין שימוש בטכנולוגיה להפחתה בתחושת הבדידות ועליה בתחושת הרווחה הנפשית של המשתמשים. כמו כן, ניצפו רמות גבוהות של אימוץ ומעורבות במערכת. ממצא זה מעניין היינו ממצא מעורר עניין, שכן מרבית המשתפים לא היו בקיאים בשימוש בסמארטפון או במחשב אישי, שתי טכנולוגיות המאפשרות יכולות דומות.

מסקנות: מחקר זה מלמד כי ניתן להפחית את רמת הבדידות באמצעות טכנולוגית מידע ותקשורת בקרב אוכלוסיית הזקנים זקנים. בנוסף נראה שבאמצעות הטכנולוגיה, גדלה האינטנסיביות ומשמעות הקשר בין הזקן לבני משפחה וחברים. ממצאי המחקר מלמדים שטכנולוגיה אדפטיבית מאפשרת שימור קשר חברתי מחד והשתתפות אקטיבית בפעילויות עם אחרים מאידך, שני דברים אלו נמצאו כמפחיתים בדידות אך חשוב לא פחות, גם משפרים את הרווחה הנפשית של המשתמשים בה.

בהקשר של אימוץ טכנולוגיות נמצא כי בהינתן פלטפורמה ייעודית, יכולים גם אנשים שלהם אין התנסות קודמת עם טכנולוגיה מסוג זה להנות מהיתרונות הרבים של טכנולוגית מידע ותקשורת.









Powered by Eventact EMS